man i huva riktar pistol
Foto: Claudio Bresciani/TT

De lever kriminellt – stoppas inte av polisen

Nationellt ansvarig: "Det kan jag inte vara nöjd med"
2:00 min

Halland är en av de polismyndigheter i landet som lyckats bäst vad gäller satsningen på att stoppa livsstilskriminella – personer som återkommande begår brott. Men så ser det inte ut i resten av landet.

– De svar jag får är att satsningen inte prioriteras av deras chefer. Som nationellt ansvarig tycker jag att det är riktigt illa. Vill man på något vis bryta brottskurvor ska de här individerna prioriteras, lagföras och sitta i fängelse. För de begår ju i alla fall inga brott när de sitter i fängelse, säger Per-Erik Andersson, poliskommissarie vid Hallandspolisen och nationellt ansvarig för satsningen.

Polisen har sedan 2012 gjort en särskild satsning på att få stopp på den grupp personer som återkommande begår nya brott, främst stölder.  I rapporten som överlämnades till regeringen i våras redovisades antal gripanden och domar för landet, men inte hur de enskilda polismyndigheterna lyckats eller hur långa fängelsestraff som dömts ut.

I år jämförs istället hur många månaders fängelse som dömts ut för livsstilskriminella i de olika polismyndigheterna. Och resultaten är mycket skiftande.

I Stockholm Västerort har 114 månaders fängelse dömts ut, i Halland 113 månade, det vill säga drygt nio år,  medan flera andra polismyndigheter inte redovisat någon eller en handfull månaders fängelse hittills i år.

– Det är en grund i hela polisarbetet – att fånga tjuvar och få dem fällda och helst inlåsta i fängelse. Det är därför man utbildar sig till polis. Det kan jag inte vara nöjd med, äger Per-Erik Andersson som är nationellt ansvarig för satsningen.

I Halland har arbetet resulterat i 113 månaders fängelse, totalt drygt nio år, för dessa personer hittills i år – medan man på andra håll redovisar betydligt sämre resultat.

– De har en mycket driftig förundersökningsledare som tar sig an uppdraget till fullo.

Efter att statistiken presenterats meddelar vissa polismyndigheter att de visst har fler fängelsemånader än det som redovisats, men att de inte har rapporterat in det till polisens nationella samordnare.

Livsstilskriminell – vad är det?

  • De utgör cirka tio procent av de kriminella men står för hälften av alla anmälda brott.
  • Bland brotten märks stölder samt inbrott i bostäder och bilar.
  • Begår brott för att finansiera missbruk.
  • En majoritet av personerna är män mellan 20 och 50 år.
  • I juni 2011 gav regeringen Rikspolisstyrelsen i uppdrag att motverka livsstilskriminellas brottslighet.

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".