Michael Svensson (M) föreslår att man slopar lärarnas sommarlov. Foto: Sveriges Radio
Michael Svensson (M) föreslår att man slopar lärarnas sommarlov. Foto: Sveriges Radio

Kritik mot M-förslag om slopat lärar-sommarlov

Michael Svensson (M): Jag bara sticker ut hakan
5:46 min

Förslaget att ta bort sommarlovet för lärarna har väckt debatt och lett till starka reaktioner. Facket kallar det för en riktigt dålig idé. Men moderaten Michael Svensson försvarar förslaget.

– Jag bara sticker ut hakan och tycker att vi ska diskutera alla delar. Jag tror inte att vi kommer ifrån att vi kanske måste fundera över det här, säger Michael Svensson (M) om kritiken.

Michael Svensson (M) är ledamot i utbildningsutskottet och har nu väckt frågan om inte det där med sommarlov för lärare är en kvarleva en svunnen tid.

I så fall skulle lärarna få en kortare arbetsvecka och istället få arbeta mer under ledigheterna. Facket förstår inte hur det skulle kunna fungera.

– Lärare har ju svårt att hinna med sina arbetsuppgifter på 45 timmar och att då hinna med dem på 40 istället, ser vi som väldigt problematiskt, säger Sten Hagberg, distriksordförande i Halland på lärarnas riksförbund.

Även många lyssnare reagerade kritiskt mot Michael Svenssons (M) uttalande.

"Var detta så genomtänkt Mikael Svensson? Många lärare idag går på knäna pga en rad reformer som bara har lett till merarbete av icke pedagogisk art och då tjänar loven som ett andningshål."

Men Michael Svensson försvarar ändå ett slopat sommarlov och en ordinare i arbetsvecka. Han tror att förtroendetiden som lärare har kan göra att gränsen mellan arbete och fritid är svå att dra.

– Jag vet att många lärare som arbetar på friskolor som tillämpar semesteravtalet är oerhört nöjda. Och det förenklar både för skolledning och arbetsgivare, säger han.

Men Lärarnas riksförbund har en helt annan uppfattning. 80 procent av lärarna som de pratat med säger att de inte kan tänka sig att arbeta utan sommarlovet eller ferieavtal som det kallas.

– Jag tror att vi måste fundera igenom alla delar. Och skolan är ju faktiskt till för eleverna. Ursäkta alla lärare, men den är inte till för lärarna. De är viktiga som kunskapsförmedlare, men vi vill ju att eleverna ska klara sig bra, säger Michael Svensson (M).

Michael Svensson (M) tycker även att staten ska ta mer ansvar för skolan och att den administrativa bördan för lärare ska minska.

– Jag ser gärna att staten tar ett fastare grepp och större nationellt ansvar. Det finns många bitar som skulle behöva en mer likvärdig behandling för elevernas skull.

Och på den punkten håller faktiskt facket med moderatpolitikern.

– Ja, där är vi överens med honom. Vi tycker absolut att det är dags för staten att ta ett större ansvar för skolan, säger Sten Hagberg på Lärarnas riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".