Osbeckgymnasiet. Foto: Sveriges Radio.

Industriteknik inte populärt i Laholm

"Är ett avvikande mönster i Laholm"
2:02 min

En lärare varslas om uppsägning när Osbecksgymnasiet gör om det industritekniska programmet till en lärlingsutbildning.

Detta på grund av för få sökande elever. I övriga delar av länet där motsvarande gymnasieprogram finns. Ökar istället antalet elever enligt siffror från skolverket.

Mikael Kulanko, regionchef på Svenskt Näringsliv i Halland som menar att det finns brist på engagemang och att liknande problem har lösts på andra håll i Halland.

– Det är ju ett avvikande mönster i Laholm, liknande problem fanns i Falkenberg för några år sedan men då engagerade sig en företagare i detta och då löste sig problemet. Nu finns det ett kontinuerligt engagemang, det är vad man måste ha, säger Mikael Kulanko.

Enligt skolverkets siffror har intresset i länets kommuner för det industritekniska programmet ökat sedan 2011 - Förutom i Laholm där det istället har minskat. Därför kommer utbildningen att bli en lärlingsutbildning där teorin kommer läsas på skolan men det praktiska arbetet kommer göras på olika företag. Mikael Kulanko, chef för svenskt näringsliv i Halland tror att det är en resursfråga.

– Dels är det för få som söker men sedan har man en utrustning som kostar mycket att underhålla och därför kan andra program bli lidande om de får för få resurser.

Trots att Osbecksgymnasiet i Laholm länge haft ett bra samarbete med företagen i kommunen är det ändå ett lågt söktryck på det industritekniska programmet. På svenskt näringsliv i Halland tror man att orsaken till elevtappet är att det finns ett bristande intresse från företagen att rekrytera personal från programmet. Dom föreslår att företag börjar vända sig mot elever i lågstadiet. Mikael Kulanko, igen.

– Vi tycker också att grundskolan är ett bra ställe där man kan börja skapa ett intresse för naturvetenskap och teknik. Det kommer jag framföra till kommuner och politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".