Bacon, lingon och ostkaka. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Kronoberg

Ostkakans dag: Hör Sigrids recept från 1939

Hör fru Sigrid Pettersson berätta om en ostkaka värd att firas
1:01 min

I dag är det ostkakans dag. Fru Sigrid Pettersson intervjuades den 16 november 1939 av radioreportern Olof Forsén att ostkaka skulle ätas vid årets och livets högtider - hör hur det lät här!

Kolla in fru Sigrid Petterssons eminenta recept på ostkaka här!

– Vid jul brukade vi alltid ha en ostkaka, berättade hon för Forsén.

Bara vid jul?

– Och när det var stora kalas, som vid husförhör, barndop och bröllop, berättar fru Sigrid Pettersson vars recept på ostkaka har gått i arv i flera generationer.

Så här beskriver Sigrid Pettersson vägen till en ljuvlig ostkaka: 

"Jag brukar ta tio liter mjölk och fyra hekto mjöl. Det vispar jag upp i kall mjölk och slår det tillsammans. Och så rör jag omkring mjölken.

Och så två skedar ostlöpe, och sedan rör jag tills det skär sig, mjölken, och blir ost.

Så får det stå lite grann.

Sen rör jag om den igen.

Sen tar jag upp den.

Sen får det stå till det verkligen skiljer sig från osten och häller av den gång på gång.

Sedan vispar jag sex, sju ägg eller till och med åtta, tio och en liter grädde och arbetar det mycket väl tillsammans till det blir fint och smidigt

Sedan är det till att hälla upp den i bunken och sätta in den i en ugn.

Det får inte vara för varmt och inte heller för svag värme.

Sedan ska den stå en hel timme i ugnen."

Har du också ett mumsigt recept på ostkaka? Dela med dig i kommentarsfältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".