Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler förskolor i centrala Halmstad

"Fler än hundra fotbollsplaner men bara en ridanläggning"
5:12 min
Femklövern + presenterade sin budget idag. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Femklövern + presenterade sin budget idag. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Över trettio nya förskolor kommer startas i Halmstad fram till år 2017.

Det berättade Halmstads ledande politiker när de under förmiddagen presenterade budgeten för den kommande mandatperioden.

– Vi får allt fler barn i förskoleåldern och många av dem bor i de centrala delarna av Halmstad. Därför ska vi göra allt för att barnen ska få en förskoleplats. Alla nya barn ska kunna få plats när de behöver det och vi kommer bygga i takt med antalet barn som flyttar till kommunen, säger Tove Bergman (MP) i kommunstyrelsen.

Totalt ska det finnas 34 nya förskolor i Halmstad inom en treårsperiod. Tove Bergman säger att förskolorna kommer ligga i centrum men var exakt är ännu inte bestämt. Hon berättar att kommunens största utmaning blir att hitta nya lokaler därför kommer kommunen hyra paviljonger, det vill säga tillfälliga byggnader, för att lösa platsbristen snabbt. Men någon förändring kring frågan om mindre barngrupper är inte aktuell i den nuvarande budgeten.

– Fokus är att alla nya barn ska få plats i förskolan och när vi klarat det då kan vi föra diskussionen om att ha mindre barn i grupperna. Anledningen till att detta inte står med i budgeten just nu beror på att det inte är praktiskt möjligt att få fram så många förskolor som behövs. Det största problemet är att hitta platser för att bygga förskoleavdelningarna, säger Tove Bergman (MP).

Andra förändringar i kommunens budget för åren 2015-2017

- Fler kommer anställas inom äldrevården

- Under 2015 kommer kommunen fatta beslut om Kattegattgymnasiet ska renoveras eller byggas på nytt (nybyggnation).

- Fler bostadsrätter på Andersberg, Nyhem och Linehed.

- 500 gymnasieungdomar ska få sommarjobb

- Alla över 70 ska få åka gratis buss.

- Satsning på ridsport. Mickedalas ridanläggning satsar kommunen 3 miljoner kronor på att inventera.

- Nytt HVB-hem för unga med sociala problem och funktionsnedsättning.

- Förskola i Holm (Inte beslutat om förskolan ska renoveras eller byggas en ny).

- Femklövern+ föreslår även fortsatta satsningar på förverkligandet av Transportplanen. Pengarna ska bland annat gå till Södra infarten och till att fortsätta utbyggnaden av kommunens cykelvägnät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".