Per Nygren, journalist och registrerad av Säpo. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Per Nygren, journalist och registrerad av Säpo. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Brottsbekämpning eller privatliv?

Per Nygren: Risken för att oskyldiga drabbas är för stor
1:51 min

Debatten om datalagringens vara eller inte vara är aktuell igen. En av de som är kritisk är Kungsbackabon och den mångårige GP-journalisten Per Nygren. Han ser risken för missbruk av uppgifterna, han har själv blivit olagligt registrerad av Säpo.

– Ju större tekniska möjligheter samhället får att övervaka oss, desto värre blir det ju. De nöjer sig inte med vissa kategorier av människor på den ena eller andra politiska kanten eller den ena eller andra religionen, utan de tar oss alla. Det är ju drömmen för vilken diktatur som helst, säger Per Nygren.

Datalagringen handlar alltså om att telefoni- och internetleverantörer sparar vem du ringer, sms:ar och mejlar och var du är när du gör det - i syfte om att lösa och förhindra brott.

Den omdebatterade lagen om datalagring har blivit aktuell igen efter en dom i EU-domstolen i våras. Det handlar ju om att spara uppgifter om vem du ringer, mejlar och sms:ar för att polisen och andra myndigheter ska kunna använda dom för att lösa och förhindra brott. Men i våras kom domstolen fram till att datalagringsdirektivet var ogiltigt eftersom det var ett för stort intrång i människors privatliv - trots att inget innehåll sparas och att det är för att lösa brott.

Den svenska lagen gäller fortfarande för att vi har fler regler kring lagen, men flera är kritiska mot lagen. De ställer frågan om inte den svenska lagen också gör ett för stort intrång i människors privatliv. Att det bara är myndigheter som får tag på uppgifterna dämpar inte kritiken. Myndigheter har ju gjort fel tidigare.

Bland annat när Säpo registrerade människor på vänsterkanten under kalla kriget. Per Nygren var en av dom.

– De stoppade in folk i fack och sa titta här vilka konstiga människor i stället för att se vad de egentligen tyckte och tänkte, och fråga varför de har gjort som de har gjort. Det är kränkande, säger Per Nygren.

Men lagen om datalagring i Sverige har massa regler runt för att den inte ska kunna missbrukas. Å för polisen är det självklart att de vill ha kvar datalagringen.

– Det är ett verktyg som vi har stor nytta av för att bekämpa en rad olika typer av grov brottslighet. På nätet idag framför allt begås ju oerhört mycket brott, inte minst mot barn. Det kan vara olika typer av övergrepp, barnpornografi men också mycket förtal, de är i princip omöjliga att lösa om vi inte har tillgång till den här typen av uppgifter, säger Sören Clerton är polsöverintendent på Rikspolisstyrelsen.

– Jag kan förstå polisens glädje att ha den här möjligheten men risken för att andra oskyldiga människor drabbas är för stor, säger Per Nygren. 

Hör mer i Kalibers nyhetsdokumentär

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".