Anna Erlandsson möts av många fördomar i spelvärlden. Foto: Privat
Anna Erlandsson möts av många fördomar i spelvärlden. Foto: Privat

"Tjejer idiotförklaras i spelvärlden"

"Är du här för att ragga?"
6:24 min

Anna Erlandsson har stött på många fördomar om tjejer inom spelvärlden. På lördag föreläser hon i Halmstad om hur det egentligen är att vara tjej i en mansdominerad spelkultur.

– Det är svårt att vara tjej. Man blir i första hand bedömd som tjej och i andra hand som spelintresserad. Det är mycket objektifiering och idiotförklaring. Man blir ifrågasatt om man verkligen tycker om det eller om man bara är där för att får ragga, säger Anna Erlandsson.

Brädspel och lajv lockar en hel del killar och en och annan tjej. En av dem är Anna Erlandsson. Hon har stött på en hel del taskiga kommentarer och fördomar mot tjejer.

Anna Erlandssons äger att den vanligaste frågan som hon får är: "Vems flickvän är du?"

– Det tyder på att de ser mig som något bihang till min pojkvän. Det är väldigt tråkigt.

Det är i samband med den nordiska speldagen som 100 bibliotek runt om i norden fokuserar lite extra på spelkulturen. Dels för att fler ska upptäcka spelvärlden, men även för att lyfta fram de problem som finns, som att att tjejer utsätts för kränkningar.

Anna Erlandsson menar att kvinnliga nördar, som hon kallar det, oftare sätts på prov.

– Man blir väldigt ifrågasatt om man inte kan allting. Om man inte kan allt inom tv-spel, säger de "du är inte en riktig gamer".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".