Hus balkonger lägenheter bostäder hyresrätt bostadsrätt Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Foto: Sara Hector/Sveriges Radio

Kraftig prishöjning på bostadsrätter

"Det går inte att köpa om man inte är inne i hjulet"
1:56 min

Priset på bostadsrätter har stigit kraftigt i Halland den senaste tiden. Enligt siffror från Mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter i Halland gått upp med 19 procent det senaste året.

– Vi har kollat på Lorensberg, vid nybyggena i Träslöv och borta vid Kvarnen till exempel, säger John Clerstedt som just nu bor i en hyresrätt i Varberg men vill köpa något.

Han har letat nytt boende till överkomligt pris i över två år, men priserna blir bara högre och högre. Siffror från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter här i Varberg ökat med tio procent det senaste året, i Halmstad är ökningen 19 procent, i Falkenberg nio och i Kungsbacka fem.

Nu ligger kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Halland på nästan 22 500 kronor vilket gör att de halländska bostadsrättpriserna kvalar in som femte högsta i landet.

– Det märker alla av. Det går inte att köpa hus eller bostadsrätt nu om man inte är inne i hjulet. I dagens läge är det inte så lätt för oss ungdomar, säger John Clerstedt.

En snabbtitt på bostadsrätterna som har sålts i Varberg dr senaste veckorna visar också hur läget är. Enligt söktjänsten Bolli.se gick en femma utanför stan upp 36 procent från utgångspriset och landade på 1,7 miljoner, en etta i Trädlyckan gick upp 29 procent och såldes för drygt 1,4 miljoner och en tvåa på Söder samma sak där, upp nästan 40 procent och för att hamna på dryga 1,8 miljoner.

Prisökningen här i Halland är betydligt högre än riket i stort. Det handlar om sex procent plus jämfört med nitton här i Halland. Och enligt Peter Lövgren som är vd för Svensk fastighetsförmedling styrs det av bland annat utbud, efterfrågan och arbetsmarknad.

– Man väntar på rätt tillfälle. Man väntar på guldkornet så att man har råd att köpa något så att man också har råd att göra annat. Annars får man bara leva för att bo och det är inte så kul, säger John Clerstedt i Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".