Systembolaget i Oskarström flyttar från orten. Foto: Sveriges Radio
Måndag är sista dagen Oskarström har sitt systembolag. Från och med tisdag kan man beställa varor till matvarubutiken mittemot, eller åka till Halmstad. Foto: Sveriges Radio

Sista dagen för kundmagnet i Oskarström

"Den har bundit samman mycket här i Oskarström"
1:46 min

I dag håller Systembolaget i Oskarström öppet för sista gången. Ortsbefolkningens protester mot flytten var helt enkelt förgäves och oron för ortens framtid är påtaglig.

Många ortsbor och företagare uttrycker sin oro över att Systembolaget efter tio år på orten stänger igen. Butiken kallas "kundmagnet" och lockar inte bara Oskarströmsbor till orten. Även människor från till exempel Simlångsdalen, Torup och Hylte uppges stanna till längs vägen, på grund av Systembolaget.

 – Den är på ett sätt en central punkt som har bundit samman mycket här i Oskarström, säger Marita Andersson som är frisör på orten.

I centrala Oskarström, drygt en och en halv mil norr om Halmstad, bor det lite över 4000 personer. Här går det att göra det mesta. Det går att klippa sig, gå till banken, köpa blommor och godis, hämta paket och handla mat. Och till och med i dag också handla på systembolaget. Men efter tio år på orten ska hyllorna tömmas och den gröna skylten tas ner för gott.

– Vi har några småbutiker som kan ta hjälp av Systembolaget, och sen tycker jag att det är väldigt bekvämt. Jag tycker att det är fruktansvärt synd att det ska bli så här, säger Marita Andersson.

När beslutet om nedstängning kom förra sommaren började Oskartrömsborna och folk från närliggande orter att protestera. 5300 skrev på protestlistor, men förgäves.

Är det sista handlingen?

– Ja, det får det bli, säger Krille Karlsson som är uppvuxen på orten.

Han står med en lila påse i handen och har sett butik efter butik stänga igen.

– För tjugo år sedan var här minst 15 affärer och en köpmannaförening som var livlig. I dag finns ju inget kvar och Systembolagets nedläggning hjälper definitivt inte till att skapa ett levande Oskarström, säger han.

Systembolaget stänger igen på grund av minskad försäljning och eftersom de inte vill ha fler än tre butiker i Halmstad så är det Oskarströmbutiken som ryker. Det ska istället öppna en ny vid Flygstaden.

– Oskarström har blivit något man bara bor i, det är inget man handlar i längre, säger Krille Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".