Andreas Andreen. Foto: Privat
Andreas Andreen. Foto: Privat
P4 Morgon

Vill ge fingret åt garderobiär

"Skapar ett biometriskt värdebevis"
6:50 min

Studenter på högskolan i Halmstad tycker att man ska lämna fingeravtryck istället för nummerlapp när man hämtar ut sina jacka i restaurangens garderob.

Har du nån gång hängt in din jacka i garderoben på en teater, mässa eller konsert och sen slarvat bort din nummerlapp? Nu har två studenter på utvecklingsingenjörsprogrammet, högskola i Halmstad, hittat en lösning på detta problem.

– Vi har tagit fram en prototyp som skapar ett biometriskt värdebevis. När du lämnar in ditt plagg i garderoben placerar du ditt finger på en fingeravtrycksläsare som gardrobiären kopplar ihop med galgen, säger Andreas Andreen.

Kan det vara farligt att lagra fingeravtryck?
– Tekniken är så utvecklad så läsaren lagrar inte en bild på fingeravtrycket utan den skapar en kod som man inte kan använda till att återskapa ett fingeravtryck med. Och vi har hela tiden arbetat efter riktlinjer från datainspektionen under projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".