Platsen där den 16-årige pojken hittades död. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio
Platsen där den 16-årige pojken hittades död. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio

Datalagring kunde hjälpt lösa mord på 16-åringen

Cecilia Bergsten: "Utan blir det betydligt svårare att reda ut mord"
2:16 min

Utredningen om mordet på en 16-åring i Frennarp hade möjligtvis kunnat nå längre om inte telefoni- och internetleverantörer slutat lagra uppgifter om vem du ringer, sms:ar och mejlar under en period.

Det säger Cecilia Bergsten, rotelchef för avdelningen grova brott på Hallandspolisen.

Debatten om datalagringens vara eller icke vara är igång igen efter en dom i EU-domstolen i våras, och det finns företag som går runt lagstiftningen och låter bli att spara de här uppgifterna.

Det var flera utredningar påverkades negativt när de inte fick ut de här uppgifterna säger Cecilia Bergsten och kanske hade polisen vetat mer om vad som hände den mördade 16-åringen som hittades i en bäck i våras om de hade haft de här uppgifterna.

– Det blir en hypotetiskt fråga eftersom vi inte vet vad vi saknar. Vi har fått viss information men den är långt ifrån komplett i och med detta, säger Cecilia Bergsten. 

Internet- och telefonileverantörerna slutade att lagra data efter en dom i EU-domstolen som sa att datalagringsdirektivet var ett för stort intrång i människors privatliv. Kritikerna säger just det, att du kan bygga upp hela människors kontaktnät genom de här uppgifterna, alltså att det sparas vem du ringer, sms:ar, mejlar och var du är när du gör det.

I våras blev alltså direktivet ogiltigt i EU, men nu är det klart svensk lag om datalagring gäller ändå, för att det finns fler regler runt lagringen. Tack vare reglerna blir det inte ett lika stort intrång i privatlivet säger svensk domstol. Alltså måste internet och telefiniföretagen spara uppgifterna igen, men det var ett uppehåll på några månader och företagen driver vidare frågan för de tror att svensk lag också går för långt. 

Men utan datalagringen får polisen ett svårare arbete säger Cecilia Bergsten.

– I våra utredningar kring de grova våldsbrotten är telefontrafik och uppgifter kring dem ett väldigt viktigt verktyg. Inte bara för att identifiera misstänkta utan också för att kunna fria misstänkta. 

Mordbranden i Kungsbacka i våras är ett annat exempel på utredning som stått stilla, där de inte heller fick ut uppgifter. Det finns också flera exempel på utredningar där det har hjälpt polisarbetet när de har fått ut uppgifterna.

– Grova narkotikabrott är det vanligt förekommande. 

Det kan bli så att frågan om datalagringen i Sverige kommer att prövas i EU-domstolen till slut och frågan är då om svensk lag bryter mot de mänskliga fri- och rättigheterna.

Men Cecilia Bergsten, hoppas på att datalagringen får vara kvar så att de kan fortsätta att använda uppgifterna.

– Utan dem så kommer det att bli betydligt svårare att reda ut grova narkotikabrott, mord och grova rån. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".