Kristina Carlsson och Ester. Foto: Henrik Martinell
Kristina Carlsson och Ester. Foto: Henrik Martinell

Heta känslor kring ekoodlings-rön

"Jag känner mig lurad!"
2:03 min

Forskarnas kritik mot ekologisk odling har skapat en het diskussion i Halland.

– Jag känner mig lurad, säger Brita Säwström från Halmstad om de slutsatser som fyra professorer vid Sveriges Lantbruksuniversitet nyligen presenterat kring ekoodlingens effekter.

Forskarna hävdar bland annat att konventionell odling är mer klimatvänlig än den svenska ekologiska odlingen och de säger även att konsumenterna inte får bättre livsmedel om de köper ekologiskt odlad mat. Kristina Carlsson, som driver en ekobutik i Halmstad, tycker det är viktigt med diskussionen som nu blossat upp.

– Man måste våga diskutera om ekologiskt är så bra som vi tror, så att man inte köper det med hull och hår. Det behöver komma upp till ytan, men personligen är jag övertygad om att vi måste slå över till ekologisk odling.

Dessutom menar forskarna att bara hälften så mycket mat som idag skulle produceras om odlingen blev 100 procent ekologisk.

– Vi behöver tänka till. Vad fungerar att odla ekologiskt? Vad går att odla och var kan man odla det för att växa så bra som möjligt? säger Kristina Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".