Annika Svensson tycker att konsumenterna luras att köpa ekomat. Foto: SR/Privat
Annika Svensson tycker att konsumenterna luras att köpa ekomat. Foto: SR/Privat
P4 Morgon

Hon har kämpat mot ekologiskt i 20 år

"Jag trodde att eko-boomen skulle dö ut"
5:05 min

Inga subventioner eller stora inköp från kommunerna. Klarar sig ekobönderna då? Biologen Annika tycker att miljörörelsen lurar konsumenter att köpa eko.

Vad tror du om den omdiskuterade ekologiska maten? Diskutera gärna!

– Tittar du bara på det du stoppar i munnen, då har du en ganska liten syn. Tittar du på hur mycket resurser och areal som krävs för ekologiskt, så har du en mycket större miljöbelastning, säger hon.

Annika Svensson från Eldsberga är utbildad molekylärbiolog och har arbetat med växtförädling. Hon har engagerat sig i debatten om ekologiskt och vill påverka politiker och konsumenter som vurmar för eko.

– Inga djur i Sverige får antibiotika. Inga djur äter GMO-foder. Inga djur äter tillväxthormoner. Inget svenskt kött innehåller MRSA eller salmonella. Det behöver du inte välja ekologiskt för. Men de ekologiska är duktiga på att marknadsföra sig.

Läs mer: Skapa inte konflikt mellan jordbrukare, säger ekobonden Lennart.

Engagemanget började för 20 år sedan när hon gick på lantbruksutbildning. Hon reagerade på dispenser till det ekologiska jordbruket och tyckte att konsumenterna blev lurade.

– Det är en helt bidragsberoende produktion. Jag tycker att kommuner och landsting ska sluta köpa in det. Eftersom det är dyrare, det har inga miljöfördelar och det har inga fördelar för våra barn.

Men hur tänker du kring gifter i maten?

– Man måste börja med att ställa saker i sin rätta proportion. Det finns naturliga och onaturliga gifter i maten. Oavsett om du dricker ekologiskt eller vanligt kaffe får du i dig koffein som är giftigt för kroppen. Och dricker du tre koppar kaffe på en dag har du fått i dig mer gift än vad du får av eventuella bekämningsmedelsrester under ett år. Och alkohol behöver vi inte ens nämna hur giftigt det är.

Hon säger att de konventionella jordbruken sällan smutskastar ekologiskt. Men miljörörelsen har drivit ekologiskt så hårt, att man hellre ska välja ekologiskt än svenskt, så nu krävs andra metoder.

– Nu måste de konventionella dra fram det som är negativt med det ekologiska. Det är inte jag med mina skattemedel som ska se till att de finns.

Relaterat

Mer om P4 Morgon Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".