En hög med piller. Foto: Claudio Bresciani / TT
Foto: Claudio Bresciani /TT

Efter knark och sex-sms – läkaren ska granskas

Hur mycket knark skrev den 60-årige läkaren ut till den 24-åriga kvinnan? Nu vill Region Halland att allt som läkaren har gjort ska granskas.

Mamman till den 24-åriga kvinnan har redan anmält läkaren till IVO. Region Halland vill nu att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, granskar hur mycket läkemedel, främst narkotika, en 60-årig läkare skriivt ut till en ung kvinna i södra Halland.

Läkaren är åtalad för grovt tjänstefel.

Den manlige läkaren skickade i maj i år ett 50-tal sms med kränkande sexinnehåll till 24-åringen, som hade vänt sig till den vårdcentral läkaren arbetar på för att hon var deprimerad och mådde psykiskt dåligt.

Läkaren skrev då ut medicin mot hennes ångest och sömnproblem. Men det handlade om stora mängder, alldeles för stora enligt åklagaren. I åtalet står bland annat att läsa att den stora mängden psykofarmaka, en del narkotikaklassat, och andra beroendeframkallande läkemedel kunde ha medfört allvarlig skada för den 24-åriga kvinnan.

Åklagaren anser att medicinförskrivningen tillsammans med de sexistiska sms:en gör att det handlar om grovt tjänstefel.

IVO har förutom klagomålet från mamman själv tagit intiativ till att granska läkaren. Från Region Halland hördes först ingenting, men nu vill alltså chefen på den vårdcentral läkaren arbetar på att IVO undersöker hur mycket läkemedel och narkotika läkaren generellt skrivit ut, alltså inte bara i det aktuella fallet med 24-åringen.

Men också läkarens påstådda oprofessionella förhållningssätt till kvinnan bör granskas.

Läkaren är sjukskriven och är alltså för närvarande inte i tjänst på den aktuella vårdcentralen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".