Axfood sålde mystiskt pizzakött – återkallar allt

"Det är en fullständig gåta"
2:00 min

När livsmedelsinspektören i Hylte besökte en pizzeria visade dig köttet vara något annat än oxfilé. Köttet kommer från Afood som nu drar tillbaka hela partiet.

Köttet har sålts i tre snabbgrossbutiker i Sverige, enligt Axfoods presschef Ingmar Kroon. Köttet kommer ursprungligen från Nya Zeeland och från en leverantör som Axfood brukar att anlita.

– Det här företaget hämtar kossan på äng, de slaktar den, de styckar och paketeterar den i sin anläggnig innan de sätter på våra etiketter. Vi är väldigt förvånade över att det skulle kunna vara något annat än vad de utlovat, säger Ingmar Kroon.

De analyser som gjorts på oxfilén från pizzerian i Hylte visar att köttet varken kom från ko, gris eller häst. Nya prover har gått iväg för en fördjupad analys.

Har du någon aning om vad den kan vara för slags kött?

 – Nej, det är en fullständig gåta. Vid tidigare fall har det spekulerats om vattenbuffel. Men så vitt vi vet finns det ingen vattenbuffel på Nya Zeeland. 

Finns det någon risk att det kan vara fel på provtagningen?

 – Någonting i hela kedjan är fel och vi måste ta reda på vad som är fel. Jag vill inte ha några teorier och gissningar just nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".