Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Brist på erfarna socialsekreterare

Ann Törnqvist: Till syvende och sist är det ju barnen som drabbas
2:35 min

Det är svårt att hitta erfarna socialsekreterare och det är större personalomsättning än önskat på enheterna för barn och ungdom i Halland. 

Det visar en enkät som Kaliber i P1 har gjort. Till sist drabbar det barnen, säger enhetschefen i Kungsbacka

Det här leder till längre utredningstider och det har hänt att ärenden har blivit liggande.

Ann Törnqvist som är tillförordnad enhetschef på barnenheten och enhetschef på ungdomsenheten säger att sitautionen i Kungsbacka var väldigt pressad i våras.

– Under en period i våras och somras hade vi svårt att få gjort våra utredningar i tid.

Socialtjänsten i Kungsbacka har flera gånger kritiserats för att ärenden har blivit liggande. Frågan har aktualiserats av fallet med flickan Yara i Karlskrona. Hon blev ihjälslagen trots att en anmälan till kommunen kom in från grannar två veckor innan flickan dog. 

Det här är det värsta som kan hända, men anmälningar ska inte kunna försvinna i Kungsbacka oavsett arbetsbörda, säger Ann Törnqvist. 

– Vi missar inte att ta emot anmälningar för vi har ett ganska vattentätt system vad gäller att ta emot anmälningar och ansökningar. 

Men även om inte en första anmälan blir liggande kan barnen drabbas på andra sätt. I Kungsbacka finns det finns exempel från när ett barn inte fick komma tillbaka till sin mamma och ingen från kommunen pratade med barnet under flera månader. Och det är det här som blir risken när socialtjänsten inte lyckas rekrytera erfarna socialsekreterare.

– Till syvende och sist är det ju barnen som drabbas, säger Ann Törnqvist. 

Just nu anlitar Kungsbackas enhet för barn fyra konsulter för att de inte lyckats rekrytera socialsekreterare. Men fler kommuner har problem. Kalibers undersökning visar att ingen av de fyra kommunerna i Halland som svarat har lätt för att rekrytera, utan antingen är det medelsvårt eller svårt.

Dessutom är det hög eller medelhög omsättning av personal. Ann Törnqvist, enhetschefen i Kungsbacka svarar att det blir att ha "socialsekreterarskola" samtidigt som tyngden i ärendena blir tuffare.

– Det krävs ganska mycket erfarenhet för att göra det här arbetet, vi arbetar med rättssäkerhet och med barns bästa. Det är bedömningar och skyddsbedömningar som ska göras och huruvida ett barn far illa eller inte. Det finns oro från föräldrar och det är ett stort ansvar och att inte ha arbetat med det och komma direkt från skolan är ett komplext arbete. Man kan ha några nya på en enhet men inte alla, säger Ann Törnqvist. 

Fakta: Så ser det ut i kommunerna

Fyra av Hallands sex kommuner svarade på enkäten om socialsekreterare inom barn och ungdomsenheterna som Kaliber i P1 skickade ut till landets kommuner. Hylte, Halmstad, Varberg och Kungsbacka. I tre av de fyra kommunerna var omsättningen av personal medelhög och i en kommun, Kungsbacka var den hög. Två av kommunerna tycker att det är medelsvårt att rekrytera socialsekreterare och två tyckte att det var svårt. Kungsbacka kommun och Varbergs kommun kommenterar det hela med att det är svårt att rekrytera erfaren personal. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".