Claes- Erik Jönsson är orolig för läkarbristen på vårdcentralen Centrum. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
1 av 2
Claes- Erik Jönsson är orolig för läkarbristen på vårdcentralen Centrum. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
Vårdcentralen centrum i Laholm står snart utan fast läkare. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
2 av 2
Vårdcentralen centrum i Laholm står snart utan fast läkare. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio

Laholms vårdcentral blir utan läkare

"Det är en vårdskandal!"
2:04 min

Oron är stor bland patienter på Vårdcentralen Centrum i Laholm. Den fasta läkaren har sagt upp sig så efter årskiftet finns det bara hyrläkare på plats. 

Enligt patientföreningen Hjärt och lung riskeras nu patientsäkerheten.

-Det är så allvarligt att jag kallar det för en vårdskandal. Jag kommer att gå vidare med detta. Region Halland kan inte behandla oss i Laholm så här, säger Claes-Erik Jönsson, ordförande i Laholms Hjärt- och lungförening.

Han anser att patienter med flera allvarliga sjukdomar, till exempel cancer- och hjärtproblem inte kan hålla på att byta läkare för ofta. 

– De hinner ju inte läsa in sig på patienterna, säger Claes-Erik Jönsson och hävdar att Region Hallands läkarlöner är för låga, därför förlorar man läkarna.

Läkarluckan kommer i första skedet att lösas med hyrläkare samtidigt som regionen arbetar med att anställa en ny läkare. Närsjukvårdschef Kerstin Malm-Andersson beklagar situationen men säger att det blir så här ibland i en konkurrensutsatt värld när det gäller personal. 

– Att betala ut högre löner leder till en spiral där lönerna då höjs på andra ställen också och det blir en mycket dyrare situation, säger Kerstin Malm-Andersson som anser att regionen erbjuder en attraktiv läkartjänst på vårdcentralen. 

Läkaren som slutar vill inte kommentera sin uppsägning.

Nu oroar sig Claes-Erik Jönsson för patientsäkerheten när enbart hyrläkare finns på plats.

– Jag har redan blivit kontaktad av medlemmar som vill lista sig på andra vårdcentraler för att försäkra sig om att de får samma läkare vid sina besök, säger han. 

Kerstin-Malm Andersson försäkrar dock att man kommer att kunna bibehålla patientsäkerheten även framöver.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".