Amir Kaderland. Foto: Privat
Amir Kaderland stred mot den iranska regimen. Foto: Privat

Amir: Hörde ett öppet sår i höften

"Jag såg hela mitt liv framför mig"
6:23 min

Han är född och uppvuxen i den iranska delen av Kurdistan. I början av 80-talet anslöt han sig till gerillan för att strida mot de regimen i Iran.

– Då låg jag där med en sönderskjuten höft och ett gevär som jag inte visste om det fungerade. Jag såg och hörde att jag hade ett öppet sår i höften.

Amir Kaderland tar oss tillbaka till 80-talets Kurdistan där han stred mot den iranska regimen. Han tvingades lämna sin familj och beslutade sig att ansluta sig till den kurdiska gerillan.

– Vi var en pluton på 38 personer. Vi opererade bakom fiendens linje i nästan två, tre månader. Vi skulle dra oss tillbaka till våra baser.

Men de stannade kvar en natt för mycket i en liten by, och det räckte för att regimen skulle spåra och omringa dem. Och tidigt på morgonen började sammandrabbningen.

– De tog höjderna och besköt oss. Vi var inne i en liten by, i en dal.

Beskjutningen fortsatte hela dagen och då skadades Amir Kadeland – allvarligt. Han blev skjuten och föll ner till marken.

– Jag såg hela mitt liv framför mig. Tusentals bilder rullade på en tiondels sekund.

Missade du Amirs berättelse från kriget? Lyssna på inslaget här ovanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".