Sven Fogelström och Maritha Johansson. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 2
Sven Fogelström och Maritha Johansson. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Förslag: Diabetesskola kan rädda liv

"Helt plötsligt var allting tabu"
4:45 min

Diabetesföreningen vill att Region Halland ska erbjuda en diabetesskola för personer som precis blivit sjuka.

En färsk svensk studie från Göteborgs Universitet visar att personer med typ 1 diabetes löper mer än dubbelt så stor risk att dö i förtid, och det även om de har full kontroll på sin blodsockernivå. Studien visar också att hos patienter med dålig koll på sitt blodsocker är dödligheten upp till tio gånger högre än hos normalbefolkningen.

I dag erbjuder Diabetesföreningen i Halmstad en diabetesskola idéellt för de nysjuka. Maritha Johansson är ordförande.

– De här kurserna vill vi att regionen ska ta över så att den som insjuknar i typ-1 eller typ-2 diabetes får en chans att gå en diabetesskola ett tag efter att man insjuknat.

Sven Fogelström är ordförande för Hallands Diabetesförening och fick barndiabetes när han var fem år gammal. När han läste om resultaten från den nya studien från Göteborgs Universitet, så fick han en chock och han tror även att andra diabetiker kan reagera likadant.

– Är man osäker och hör en sådan sak så kanske man tänker "jaha nu dör jag i förtid", så blir det ännu mer ångest, säger Sven Fogelström.

Maritha Johansson säger att diabetesvården i länet överlag är bra, men att det på många vårdcentraler finns en kunskapslucka kring både typ-1 och typ-2 diabetes. Okunskapen leder ofta till att patienten får till exempel fel råd om vad den får äta eller inte.

Varför tycker du att Region Halland ska ta över diabetesskolan?

– Dels är det dom som har råd att ha diabetesskolan och dels är det dom som sparar på att ha diabetesskolan i framtiden, säger hon.

– Dom sparar pengar genom att diabetikerna inte får komplikationer, amputationer, synskador eller att tvingas byta njurar om de får lära sig att sköta sin diabetes rätt, säger Maritha Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".