En bil syns i backspegeln. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Kritik mot rondellen i Varberg: Totalkaos

Gatuchefen: "Det är olyckligt"
1:24 min

Otydliga skyltar, långtradare på väg ner till Getterön som tar av mot Borås och en farlig trafiksituation. Nya Lassabackarondellen väcker starka känslor hos bilister, men försvaras av kommunen.

Vad tycker du om rondellen? Är förändringen bra eller dålig?

Den ombyggda Lassabackarondellen i Varberg har blivit ett hett samtalsämne. På Varbergspostens insändarsida samlas flera arga trafikanter.

Enligt signaturen "Anders" har kommunen tagit den mest trafikerade filen in till stan och gjort om den till "Getterö-filen", den avfarten som har minst trafik under rusningstid. Sen har de klämt ihop all annan trafik i vänsterfilen så det blir näst intill omöjligt att hitta en lucka och komma in i rondellen om man kommer från centrum.

Och Anders får medhåll, i inlägg efter inlägg. Långtradare som ska mot Getterön som styr mot Borås. Skyltarna är för små och för otydliga. Och det var, ja helt enkelt bättre förr.

"Man undrar om ni på Gatuavdelningen verkligen har "alla hjärnceller hemma". Lassabackarondellen fungerade utan större incidenter, men nu kommer det att bli TOTALKAOS i rondellen."

"Hur har man tänkt när man ändrar stadens största rondell och dessutom ger dubbla budskap, vill de att vi ska krocka?"

"STÄNG HELA LASSABACKARONDELLEN. DE SOM NU VISAR SIG VARA EXPERTER PÅ KOMMUNEN KAN JU LÄMNA IN SIN AVSKEDSANSÖKAN PÅ MÅNDAG."

"Satans kommun. Rondellen är riktigt farlig nu."

Henrik Petzäll är chef för hamn- och gatuförvaltningen i Varbergs kommun, och förklarar hur kommunen har tänkt.

– När man kommer från Varnamo och ska mot Getterön ska man ligga i det vänstra körfältet i cirkulationsplatsen och inte i det högra som man traditionellt gjort. Vi har gjort en del förändringar och det tar lite tid innan trafikanterna har lärt den nya ordningen.

När P4 Hallands reporter följer med gatuchefen ut till rondellen märks otydligheten – eller kanske ovanan – och flera trafikanter tvingas byta fil i sista sekund.

– Det är olyckligt, men det är så när man ändrar nåt som har varit praxis länge, säger Petzäll.

Och trots att många bilister upplever rondellen som otydlig, intygar gatuchefen att ambitionen var en helt annan.

– Syftet är faktiskt alltid att göra det bättre för alla trafikanter.

Men alla trafikanter verkar inte lika arga på gatuförvaltningen. På Varbergspostens sida har signaturen Nisse tagit kommunen i försvar.

"Sluta gnälla och ta ett par körlektioner istället så ska ni se att det ordnar sig."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".