Kjell Ivarsson är ny affärsområdeschef i södra Region Halland. Foto Marie Sjöberg / Sveriges Radio
Kjell Ivarsson är ny affärsområdeschef i södra Region Halland. Foto Marie Sjöberg / Sveriges Radio

Så ska läkarbristen i Halland lösas

"Vi måste tänka nytt"
1:57 min

På flera håll i länet har regionens vårdcentraler svårt att rekrytera läkare. Regionens nytillträdde affärsområdeschef startar nu sitt arbete med att ta fram en plan för att få grepp om läkarbehovet .

-Vi måste tänka nytt! Vi måste t ex kunna anpassa tjänsterna till heltider och deltider och bli mer rörliga i våra anställningar, säger Kjell Ivarsson, affärsområdeschef i södra delen av Region Halland sedan två veckor tillbaka. 

Han är i botten kirurg och blev blev divisionschef på Region Skåne och numera AO i  Region Halland med ansvara för Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm. På flera ställen finns idag vakanta läkartjänster och vid årskiftet står Laholms vårdcentral Centrum utan fast läkare.

Ett sätt att hitta flera läkare till regionens vårdcentraler är att satsa på att få ST-läkarna, som gör delar av sin utbildning på vårdcentralerna för att bli specialister inom allmänmedicin, att stanna kvar när de är färdigutbildade, menar Kjell Ivarsson. Men Region Halland måste också ta tillvara de resurser man redan har i organisationen:

- Vi måste arbeta med ett koncernperspektiv. Att samarbeta ger attraktionskraft när man ger personalen möjlighet att utvecklas, säger Kjell Ivarsson.

Andra vägar att hitta personal enligt Kjell Ivarsson är att fånga upp invandrare med sjukvårdsutbildning, att ge studenter men även grundskolebarn en bättre inblick i sjukvårdsyrket.

- Vi behöver tidigt visa vilka framtida arbetsmöjligheter som finns, menar Kjell Ivarsson.

Även på vårdcentralerna i norra delen av Region Halland finns idag fyra vakanta läkartjänster, enligt affärsområdeschef norr, Annelie Grundius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".