Jutarumsskolan i Halmstad är hårdast drabbad. Foto: Muhamed Ferhatovic /SR
Jutarumsskolan i Halmstad är hårdast drabbad. Foto: Muhamed Ferhatovic /SR

Många stölder av datorer på skolor

"Eleverna är de som drabbas"
2:18 min

Stölder av pekskärmar och laptops har ökat i stora delar av länet under de senaste två åren.

– Man blir ju uppgiven då det är elever som drabbas. I somras stals över 30 ipads vilket gjorde att undervisningen inte kunde bedrivas som den brukar under de första två månaderna, säger Susanne Thorén rektorn för Jutarumsskolan som är av av de värst drabbade skolorna.

Även under sommaren 2013 stals pekskärmar på Jutarumsskolan, men då stals inte lika många som i år. Halmstad och Varberg är mest drabbade av att datorer och pekskärmar stjäls från kommunernas skolor. I Varberg har stölderna ökat med 30 procent och i Halmstad med 25 procent. Det har hänt mellan skolåren 2012 och 2014. På andra håll i länet finns uppgifter om dator och pekskärmsstölder från skolor, men det sker inte i lika stor omfattning som i de två nämnda kommunerna. Anders Börjesson jobbar inom barn och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

– Information om stölder sprider vi i hela kommunen så att alla är medvetna om att en brottsvåg är aktuell, därefter sätter vårat riskhanteringsprogram igång direkt.

-- Vad kan skolor göra själva för att förebygga stölder?

– Låsa in pekskärmar och datorer på kvällar.

Trots att Jutarumsskolan förbättrat säkerheten efter sommarens stora pekskärms stöld är rektorn Susanne Thorén orolig.

– Enligt polisen har skolor som haft inbrott och sedan beställt nya ipads återigen blivit bestulna på dem därför är jag orolig, men vi har åtgärder och gör allt vi kan för att förebygga detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".