Lorangas värld eller Barbro Lindgrens värld? Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
1 av 2
Lorangas värld eller Barbro Lindgrens värld? Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Edith och Hanna_maria Wärn äter makaroner och Köttbullar i Lorangas kök. Foto: Jonna Burén / Sveriges radio
2 av 2
Edith och Hanna-Maria Wärn äter makaroner och köttbullar i Lorangas kök. Foto: Jonna Burén / Sveriges radio

Loranga! Loranga! i Kungsbacka!

Edith Wärn: Det är fint
1:54 min

Utställningen Loranga! Loranga! öppnade under lördagen på Kulurhuset Fyren. Barbro Lindgrens värld firades så klart med mazariner och loranga.

Här på vernissagen av Loranga! Loranga! så var det mingel med mazariner och loranga, båda namnen kända från Barbro Lindgrens böcker. Det hela invigs också med att Loranga själv läser ur böcker om Loranga, Masarin och Dartanjang, däremot finns det inget sött som har namnet Dartanjang, men det bjuder själva utställningen på istället. 

Det är en stor utställning med stora hus man kan gå in i. i Köket är Edith Wärn, som gillar utställningen. 

– För att det är fint. 

Vad är det som är så fint? 

– Hallå, köket! 

Så klart, tänker jag som reporter, det är ju där vi är. Mamma Hanna-Maria säger att Edith gillar filmen som går nonstop hemma nu. 

– Det är nog själva knasigheten i det som får oss båda att skratta, det känns som att det finns något för alla. 

Men Edith tycker inte att det är knasigt och Hanna-Maria inser att det kanske är vuxenperspektivet som säger knasigt. 

Utställningen kommer att vara till slutet av januari och under tiden kommer det vara allt från sagostunder, teater, filmvisning, serieteckningsverkstad och i januari kommer Barbro Lindgren själv för att berätta om hur hon ser på barnspråk och barndom. Men tills dess får barnen själva drömma sig in i Barbros värld på Fyren, men framför allt vill man ju att barnen ska läsa böckerna, säger Charlotta Hamnå som ansvarar för utställningen. 

– Jag får citera vår barnbibliotikarie, Bodil Ekelund, Loranga är så banbrytande, det visar hur familjer kan vara på olika sätt och att man kan skapa sina egna regler. Sen är den ju väldigt rolig också, säger Charlotta Hamnå, som har hand om utställningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".