Trästaden i Kungsbacka hårt drabbad
Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Oro bland butiksägare i Kungsbacka efter senaste branden

Brandoro i Kungsbacka
1:55 min

Efter att polisen gått ut med att ännu en brand i Kungsbacka tros vara anlagd är det flera som arbetar i trähusen i centrala stan som är oroliga.

Lars Johansson äger elaffären, Elektrotjänst, på torget, ett par hus från hörnet som brann ner i våras och han är en av dom som tänker på det här med bränderna.

– Det är oroande naturligtvis, jag har ju också min butik i ett gammalt trähus, säger Lars Johansson. 

Det har brunnit i trähusen tre gånger på två år i centrala Kungsbacka. I våras var det huset med den nyöppnade affären 4gott som brann ner och nu häromveckan var det dags igen på Västergatan, men nu gick det lite bättre.

Polisen vet inte om bränderna nödvändigtvis hör ihop, men de tror att de är anlagda. 

Natalie Marjavaara på Majgårdens bageri på Norra torggatan säger som Lars Johansson, att jobba i de här trähusen gör att man tänker till när man hör att det har brunnit igen.

– Det hade ju kunnat hända oss, det var det första jag tänkte när jag vaknade på morgonen och såg att det hade brunnit, då trodde jag att det var vårat hus, så det är klart att man blir lite orolig när det är mycket i det här området. 

I Salong Jan på Storgatan har de förberett sig ifall något skulle hända säger Anna Sigurdsson.

– Vi har ju säkrat hela lokalen alldeles nyligen, allt ifrån brandsläckare, till brandfiltar till larm lite överallt i alla rum. 

Med en annan tanke än om det inte brunnit? 

– Ja, det har vi gjort. Man får göra det man kan, och sen lita på att de som jobbar med det gör det de kan, inte så mycket mer att göra. 

Lars Johansson i elaffären håller med.

– Man kan inte göra någonting, man får hoppas att de tar dem som eventuellt tänt på det här. 

Det är bara att hoppas? 

– Ja, jag kan ju inte gå här och vakta längs huset, och det är ju ingen annan som kan heller, säger Lars Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".