В Швеции не хватает штатов для работы с детьми и молодежью
Enligt Kalibergs granskning råkar barn illa ut när socialtjänsten går på knäna. Foto: TT

Socialtjänsten: Vi Behöver erfaren personal

"Det har varit svårt"
1:49 min

Oerfarna socialsekreterare rakt ut i den brutala verkligheten. Nu efterlyser socialtjänsten mer samarbete med universiteten.

Flera socialtjänster runt om i landet efterlyser nu ett tydligare samarbete med universitet och högskolor för att klara jobbet när de kommer ut. En av dem är enhetschefen för ungdomsenheten och tillförordnade enhetschefen för barnenheten i Kungsbacka Ann Törnqvist.

Som P4 Halland tidigare har berättat upplever flera kommuner i Halland att det är svårt att rekrytera erfarna socialsekreterare men det finns nyutexaminerade socialsekreterare på arbetsmarknaden .

– Det har varit svårt, vi har haft annonser ute sen i somras men det är svårt att hitta erfaren personal, det är många nyexade som söker, men vi kan inte bara anställa nyexade utan vi måste också ha erfaren personal.

I en enkät som Kaliber i P1 har skickat ut till alla kommuner svarar Varberg och Kungsbacka kommun att det är svårt att hitta erfarna socialsekreterare och Ann Törnqvist i Kungsbacka kommenterar det hela med att det blir till att ha socialsekreterarskola och menar att jobbet är tufft och då behövs det mycket handledning för de nya och just nu har de utbildningar för de nyanställda.

I framtiden önskar hon att de kan ha ett bättre samarbete med universitet och högskola för att hjälpa de nyutexaminerade socialsekreterarna.

– Jag tänker att vi kommer ha en situation där vi har nyexade på våra arbetsplatser, men där det finns ett lärande där man jobbar med dem som jobbat längre som kan hjälpa till och utveckla de nya som kommer tillsammans med universitetet.

Det tillsammans med karriärmöjligheter och en rimlig arbetssituation tror hon skulle göra att också omsättningen av socialsekreterare går ner. För även det är ett problem.

Det är ett tufft jobb att gå in just i barn och ungdomsenheter, det handlar om barn som far illa och från flera håll har socionomutbildningen ifrågasatts för att den inte är tillräckligt förberedande för det. Utbildningen har granskats och godkänts, enligt uppdraget ska den vara generell, även om det inte förbereder för det här tuffa arbetet.

Men Agneta Jöhnk, på Sveriges Kommuner och Landsting, ansvarig för just kompetensförsörjning - tror att det finns saker att göra när det kommer till utbildningen.

– Kopplingen mellan universitet, utbildningen och arbetslivet det vill säga socialtjänsten skulle vi kunna göra mycket mycket bättre. Så att det inte blir för akademiserat när man läser och sen rakt ut i den brutala verkligheten. Jag är själv socionom och när vi läste hade vi två terminers praktik, så är det inte längre, säger Agneta Jöhnk, Sveriges Kommuner och Landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".