Taxi
Foto: TT
P4 Morgon

Bua taxi: "Vi kan inte sänka priset mer"

"Det känns inte bra, lite vemodigt"
3:52 min

Bua Taxi varslar alla sina anställda. Detta efter att ha kastat in handduken inför senaste upphandling av färdtjänst- och sjuktransporter.

Bua Taxi, som idag har tio chaufförer, lämnade inte in något anbud till Region Halland inför 2015 eftersom de visste hur lågt konkurrenten lagt sig.
– Det går inte ihop att köra för ett pris på 270 kronor när en förare kostar 250 med lön och sociala avgifter. Då blir det inget över till bilen, och det blir ingen förtjänst, säger Folke Svensson som är en av två delägare.

Bua Taxi har knappt fått det att gå runt på en timtaxa på 360 kronor.
– En orsak att det andra företaget får det att gå ihop kan vara att man betalar provesionslön, men då blir det föraren som får betala det låga priset, säger Folke.
Men det som fick bägaren att rinna över för Bua taxi var att de får böta 2000 kronor vid en försening på tio minuter. Tidigare låg boten på 100 kronor.

De två delägarna kommer fortsätta att köra i blygsam omfattning.
– Det känns inte bra, lite vemodigt. Företaget startade 1943 och det är tråkigt att vi inte ska kunna hålla på längre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".