Uppmärksamhet kring lastbilsprotest
1 av 2
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Lastbilsprotest
2 av 2
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio

Nu stannar lastbilarna i protest

"Frustration det här med att köra lastbil i Sverige"
5:36 min

Som en protest mot en dom nyligen, tänker missnöjda svenska lastbilschaufförer protestera genom att parkera i vägrenar en kvart varje dag.

– Det är en frustration det här med att köra lastbil i Sverige med tanke på att vi inte är lika för lagen längre, säger Christer Johansson som parkerade sin lastbil utanför Falkenberg i Morup.

Protesten gäller en friande dom mot en förare från Makedonien som i början oktober stoppades av Sundsvallspolisen. Mannen hade falska id-handlingar, men friades i tingsrätten.

Föraren var anställd på ett Norrköpingsåkeri med ett falskt körkort och id-kort från Bulgarien. Men mannen hävdar att att han skaffat handlingarna i god tro, och tingsrätten bedömer honom som trovärdig, bland annat eftersom han visat sina handlingar för Skatteverket, enligt Svensk Åkeritidning.

Men domen har trots allt väckt starka reaktioner bland lastbilschaufförer. Över hundra personer har överklagat domen, och kort därefter startades ett Facebookuppror "Här stannar Sverige" som i nuläget har engagerat 14 000 personer.

Varje dag klockan 12.00 och varje natt klockan 24.00 uppmanas Sveriges chaufförer att stanna längs vägkanten för att visa sitt missnöje mot rättssystemet. Chaufförerna själva kallar det: "Ett rättssystem där man tydligen anser att man får köra lastbil utan riktigt körkort."

– I en månad ska vi göra detta – fram till den 24 december, förklarar lastbilschauffören Christer Johansson.

Vad hoppas ni uppnå med det här?

– Uppmärksamhet. Att vi inte tycker att det här är okej längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".