Barn framför en pekplatta. Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio

Tvingas betala för stulen ipad på skola

"Även skolans ansvar"
2:22 min

Om en elev som får sin pekskärm stulen på skolan kan det landa i en räkning till föräldrarna på nära 3000 kronor. Så blev det för mamman Annelie Johansson från Halmstad vars son går i sjuan på Brunnsåkersskolan.

– Min son kom hem från skolan och berättade att han i skolan blivit av med skolans Ipad och sin egen mobiltelefon. Då gick jag direkt till skolan och pratade med dem om deras rutiner men de berättade att eleverna har eget ansvar för tekniken. Rektorn menade att pekskärmar inte ska vara i omklädningsrummen, säger Annelie Johansson.

Det var under en gympalektion som Annelies son lämnade sin pekskärm och mobiltelefon i väskan i omklädningsrummet, båda grejerna var försvunna när lektionen var över. Brunnsåkersskolans rektor vill inte kommentera  specifika fall men säger att en pekskärm ska vara med inne på gympalektionen. Men Annelie tycker att skolan hade kunnat förebygga stölden.

– Vi förväntar oss att barn ska ta ansvar och det är jag helt med på, men vi måste kunna ge dem verktyg och förutsättningar att kunna göra det. Exempelvis genom att även killarna ska ha låsbara skåp i sina omklädningsrum och inte bara tjejerna, säger Annelie Johansson.

Att det finns skåp i tjejernas omklädningsrum men inte i killarnas motiverar skolan med att killarna har sönder sina skåp för ofta, därför sätter man inte in nya. En dålig motivering tycker Annelie.

– Nej, tycker det är en svag motivering. Nya skåp ska de ha även om det kostar en del. Man vinner på det i längden. När min sons pekskärm försvann sade skolan att fakturan ska betalas. Ingen annan form av stöd erbjöds. Jag kan betala fakturan med lite hjälp men skolan har ett visst ansvar. Om detta händer någon som redan mår dåligt så kan något sådant här vara det som tippar en över kanten, säger Annelie Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".