Varbergs Tingsrätt. Foto: Henrik Martinell
1 av 4
Varbergs Tingsrätt. Foto: Henrik Martinell
Charlotte Österlund är vice chefsåklagare i Halmstad. Foto: Henrik Martinell
2 av 4
Charlotte Österlund är vice chefsåklagare i Halmstad. Foto: Henrik Martinell
Lennart Johansson är 31-åringens advokat. Foto: Henrik Martinell
3 av 4
Lennart Johansson är 31-åringens advokat. Foto: Henrik Martinell
Kaj Lindström är 55-åringens advokat. Foto: Henrik Martinell
4 av 4
Kaj Lindström är 55-åringens advokat. Foto: Henrik Martinell

Spektakulär knarkhandel i Falkenberg i rätten

"Han erkänner att han köpt vissa narkotiska preparat"
2:10 min

I förmiddags startade rättegången i Varbergs tingsrätt mot de två män som står åtalade för omfattande knarkaffärer från ett hus i Falkenberg.

Männen, 31 år och 55 år gamla, ska ha bott på varsin våning i det här huset där de ska ha gjort knarkaffärer i miljonklassen som ska ha gjorts upp vi krypterade sajter på nätet. Charlotte Österlund är vice chefsåklagare och tycker bevisläget ser gott ut.

– Jag har mycket bevisning. Det är mycket material som vi kommer visa på. Det som är viktigt för mig är att göra det här begripligt för rätten. Det är mitt fokus idag, säger Charlotte Österlund.

Det var i april i år som ett paket med knark fastnade i tullen. När tull och polis följde adresslappen kom de till ett hus i Falkenberg. I huset fann man de båda åtalade männen, amfetamin, GHB, 6 stycken fentanylplåster samt över 3200 narkotikaklassade tabletter.

Dessutom fann polisen en dator med krypterade sidor över olika former av knark till salu, som stod helt öppen och åtkomlig, vilket är något som kraftigt underlättat insamlingen av bevis.

Knarkaffärerna har omsatt cirka 1,1 miljoner kronor och åklagaren menar att detta varit en heltidssysselsättning för två personer, där den yngre mannen ska ha marknadsfört drogerna på krypterade sidor och gjort upp affärerna. Lennart Johansson är 31-åringens försvarsadvokat.

– Han erkänner att han köpt vissa narkotiska preparat på nätet för egen räkning. Sedan har han varit medveten om att det förvarats narkotiskt preparat i bostaden tillhörigt andra personer, säger Lennart Johansson. Men för övrigt så förnekar han att han har någonting med detta att göra.

Åklagaren tror att den äldre mannen, som är sjukpensionär, åkt färdtjänst till posten och postat knarkpaketen. Kaj Lindström är 55-åringens advokat.

– Det är ett omfattande bevismaterial, men min huvudman förnekar helt gärning, säger han.

Men han har ju bott i samma hus som 31-åringen?

– Ja, men det behöver ju inte innebära att han har något med hanteringen att göra, säger Kaj Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".