Vårdcentralen på Andersberg går två miljoner back i år. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
Vårdcentralen på Andersberg går två miljoner back i år. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio

Två miljoner back för vårdcentralen på Andersberg

 Vårdcentralen på Andersberg i Halmstad går mot ett rekordunderskott på två miljoner kronor i år.

Tommy Rydfeldt (FP) är ordförande för Närsjukvården i Region Halland. Han konstaterar nu att vårdvalssystemet inte fungerar för den hårt belastade vårdcentralen.

 – Det gäller att titta på varför det är så här och vad vi kan göra åt det, säger han.

Vårdcentralen på Andersberg drivs av Region Halland och har 4.000 listade patienter. De flesta  mellan sju och 64 år - en patientgrupp som vårdcentralerna i vårdvalsystemet får minst pengar för.

Många av patienterna har dessutom svårbehandlade diagnoser med såväl fysiska som psykiska problem. 

Vårdcentralen tar också emot ett ökande antal asylsökanden, något som bekostas av Migrationsverket. Trots det ger vårdcentralen betydligt mer vård än vad man får betalt för och då fungerar inte  vårdvalssystemet, enligt Tommy Rydfeldt.

 – Vi har inte fångat upp ett område som har extremt stor ohälsa. Det ålderbaserade systemet fungerar utmärkt för 95 procent för alla vårdcentraler. Sedan har vi de fem procenten där det inte fungerar. 

Vårdvalsystemet i Halland ska ses över under nästa år för att vara reviderat till 2016. Men att vänta på det går inte, menar Tommy Rydfeldt som efterlyser en kraftsamling mot den ökande ohälsan i området Andersberg snarast.

 – Det man kan göra är att ge extra stöttning till området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".