självmord bland män
Foto:TT

Staket runt järnvägen i Kungsbacka ska stoppa självmord

"Det funkar väldigt bra, bättre än man tror"
1:56 min

Det har varit flera självmord framför tåg runt Kungsbacka på sista tiden men nu ska Trafikverket sätta upp staket för att förhindra fler självmord.

Bara man åker en liten stund med tåget går det att räkna upp flera människor som förlorat livet - och varje gång är det en tragedi, inte bara för familjen, utan också för lokförare och alla människor runt omkring som är med om det när det händer.

Men det finns sätt att stoppa självmorden.

– Vi kommer att sätta upp staket. Sammanlagt ungefär 6600 meter kommer det att bli, säger Mikael Johansson som jobbar på Trafikverket.

Han berättar att det blir staket på flera håll ända nerifrån Mölndal, mot Kållered och i Lindomeområdet. Men även inne på och runt Kungsbacka station och söder om stationen, ner mot Fjärås och Lekare kulle.

– På ett flertal ställen här där vi sätter upp har det hänt mycket suicid där folk slänger sig framför tågen och det vill vi förhindra och andra ställen är det folk som genar över spåren, säger Mikael Johansson. 

Varje år dör det ungefär 95 personer genom suicid, självmord. Men för ett par år sedan satte trafikverket upp målet att halvera dödsfallen och stängslen är en del i det arbetet.

– Det funkar väldigt bra, bättre än man tror faktiskt. Det har gett bra resultat på andra delar av landet där man har satt upp det här.

Söder om Varberg var det flera självmord för ett tag sen, men där satte Trafikverket upp 1,4 kilometer staket och sedan dess har det inte hänt något i det området.

Forskning visar att om man stoppar någon som är på väg att ta livet av sig så betyder det ofta ett helt räddat liv, personen tar inte livet av sig senare heller.

Redan nästa år är staketen runt Kungsbacka tänkta att komma upp, förhoppningsvis redan till våren, säger Mikael Johansson och det betyder mycket om staketen har effekt

– Framför allt så räddar vi liv. 

Har du tankar på självmord så finns det hjälp att få. Ring 112 eller kontakta Nationella hjälplinjen 020-22 00 60.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".