De nya reglerna införs under mars 2015 med undantag för aktivitetskravet som införs 2016. Foto: Muhamed Ferhatovic /SR Halland.
De nya reglerna införs under mars 2015 med undantag för aktivitetskravet som införs 2016. Foto: Muhamed Ferhatovic /SR Halland.

Skuldsatta ska kunna hyra bostad

"Många kunder är inte aktiva"
1:33 min

För första gången kommer de som har skulder hos kronofogden kunna hyra en lägenhet hos HFAB, men då måste de personerna ha en månadsinkomst som är dubbelt så hög som hyran.

Ulf Nilsson, kommunikationschef på HFAB tycker inte att de högre inkomstkraven gör det svårare för skuldsatta att få en lägenhet.

– Att ha en månadsinkomst som är dubbelt så stor som månadshyran tror jag många klarar av, självklart finns det undantag men jag tror inte att inkomstkravet försvårar för de med skulder hos kronofogden att få en lägenhet hos oss, säger Ulf Nilsson.

De som har skulder hos kronofogden kan idag inte hyra en lägenhet via HFAB men under början av nästa år när fastighetsbolagets nya regler träder i kraft då kommer den möjligheten att finnas. Andra regler som också kommer gälla är att de som flyttar ut från HFAB får behålla sina köpoäng och alla former av bidrag räknas som inkomst men det införs också ett krav på att vara aktiv på hemsidan.

– Idag har vi 70 000 kunder i kö hos oss och många av dem är inte aktiva på hemsidan. Därför inför vi en regel under första januari 2016 som innebär att man måste logga in på hemsidan en gång på per kalenderår och uppdatera eller bekräfta sina kontaktuppgifter.

Vilka hjälper detta mest?

– Det hjälper människor med låga inkomster och skulder.

Om man är ny sökande och har bara exempelvis 300 poäng, hur gynnas man då?

– Då tillhör man den grupp som gynnas minst av de nya reglerna, säger Ulf Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".