Anita Andersson på Kvinnojouren Frideborg i Varberg tittar in i kameran. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 3
Anita Andersson på Kvinnojouren Frideborg i Varberg. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Lotta Sonemalm är kanslichef på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR. Foto: Pressbild
2 av 3
Lotta Sonemalm är kanslichef på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR. Foto: Pressbild

Kvinnojourerna vill ha långsiktigt stöd

"Det innebär katastrof"
1:49 min

Kvinnojourerna efterlyser ett mer långsiktigt stöd. I dag måste organisationerna söka bidrag för varje enskilt projekt och det tar mycket tid.

Ge kvinnojourerna ett mer långsiktigt stöd! Det tycker Sveriges Kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, samt länets alla kvinnojourer som P4 Halland talat med.

I dag får jourerna själva söka bidrag varje år för projekt de vill genomföra under året. Anita Andersson på Kvinnojouren Frideborg i Varberg är kritisk eftersom det gör det svårt att planera långsiktigt.

– Det innebär katastrof helt enkelt. Därför att verksamheten upphör. Vi har börjat en verksamhet mot våld i näre relationer som ger positiv utdelning och som helt plötsligt upphör därför att projektet upphör, säger hon.

Regeringen har nyligen meddelat att man tänker avsätta 100 nya miljoner kronor för att stärka kvinnojourerna. Men om de lokala jourerna vill ta del av de statliga bidragen måste de varje år söka pengarna från sin riksorganisation och sedan lägga pengarna i olika projekt.

Men mäns våld mot kvinnor är inget projekt, menar Anita Andersson. Dels är projekt kortsiktiga och dels måste de redan hårt pressade jourerna ägna orimligt mycket tid åt att söka och redovisa projektmedel från olika håll.

Falkenbergaren Lotta Sonemalm är kanslichef på SKR. Hon säger att problemet finns över hela landet.

– Många kvinnojourer i dag har problem med att hela tiden finansiera sig i projekt, säger hon. Kvinnojourerna mäktar inte alltid med att göra alla ansökningar som finns. Jag hoppas verkligen inte att de här 100 miljonerna blir ytterligare en ansökningsform för kvinnojourerna, utan att man hittar ett sätt att dela ut pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".