Ny länspolismästare i Västra Götaland: Klas Friberg
Klas Friberg. Foto: Peter Phillips/Polisen

Sex polisområden i Halland blir fyra

"Vi ska ha bärkraftiga lokalpolisområden"
1:44 min

Det blir fyra lokalpolisområden i stället för dagens sex närpolisområden. Det är förslaget för Hallandspolisen i den nya polisorganisationen.

Efter årsskiftet ingår Halland den större polisregionen väst. Då ska Laholm tillhöra Halmstads lokalpolisområde och samtidigt som Hylte kommer att tillhöra Falkenberg, enligt förslaget.

Men det betyder inte att det inte kommer att finnas poliser i Hylte och Laholm säger den tillträdande regionpolischefen Klas Friberg.

– Ingenstans i den här reformen finns det någonting som säger att vi ska dra oss undan våra invånare utan tvärtom ska vi komma närmare våra invånare, och både polisstationer och poliskontor är ett bra sätt att komma närmare våra invånare och det finns i dag inga planer att dra oss ur våra lokaler varken i Hylte i Laholm, säger Klas Friberg. 

Att göra om närpolisområdena till lokalpolisområden är en del av hela polisreformen när polisen ska se likadan ut över hela landet. Och det är för att alla lokalpolisområden ska klara av vissa saker som Hylte och Laholm får slås ihop med Falkenberg och Halmstad.

– Vi ska ha bärkraftiga lokalpolisområden, de ska klara av ett visst mått av ingripandeverksamhet och ett visst mått av utredningsverksamhet och ett samarbete med kommunerna.

Hylte och Laholm har  ett tiotal respektive ett tjugotal poliser. Är de helt enkelt för små för att kunna göra allt som behöver göras i ett lokalpolisområde?

 – Precis, gentemot de kommunerna som ligger i det här lokalpolisområdet.

Men poliserna och stationerna ska alltså vara kvar. Närpolischeferna i Hylte och Laholm säger att omgörningen inte behöver betyda så mycket än så länge, frågan är vad som händer i nästa steg?

Klas Friberg säger att det kommer att bli färre chefer och att polisen ska jobba närmare medborgarna.

– Syftet är att vi ska få ut mer poliser längre fram. Vi ska ge en större makt åt de som blir lokalpolisområden, de ska få större ansvar, större befogenheter och mer resurser.

Nu är det här förslaget på remiss i kommunerna och efter att de har sagt sitt kommer ett beslut i december och någon gång under 2015 kommer det att göras om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".