Foto: Jasmine Malla, Sisuradio/Sveriges Radio. 2014.
Foto: Jasmine Malla, Sisuradio/Sveriges Radio. 2014.

Uppmaning: Återvinn allt du köper

"Det mesta går att återvinna"
16 min

Tänk dig ett samhälle där allt återvinns, från mobiltelefonens minsta delar till tråden i dina gamla kläder. Denna vision kallas cirkulär ekonomi och ska i längden leda till att sopor försvinner.  

Håller du med Tobias om att allt borde återvinnas? Skulle det gå?

Tobias Jansson, föreläsare och skribent är en varm förespråkare för den cirkulära ekonomin. Och det är inte så krångligt som det låter. 

– Blocket och second hand är en form av cirkulär ekonomi. En annan gren är att tillverkare och företag tar mer ansvar för sina varor. Det kan handla om att man hyr ut produkter och tar tillbaka dem, ungefär som skiduthyrarna gör under vintern. Idag finns det barnvagnsföretag som jobbar så till exempel, berättar Tobias Jansson. 

I dag tillämpas den linjära ekonomin, det vill säga man köper något, använder det och kasserar det. Det ökar på sopbergen på jorden och genom att försöka få fler att tänka cirkulärt kan soporna minskas. Eller som i den ultimata målvisionen – utplånas helt. 

– Det finns elektronikföretag i bland annat Göteborg som har infört återvinning av mobiler. Det ser ut ungefär som en läskmaskin men du lämnar din mobil så den kan återvinnas, säger Tobias Jansson.

En annan del är att minska förpackningarna i samhället. 

– Det finns en butik i Berlin i Tyskland som satsat på att ha allt i lösvikt för att minska antalet förpackningar som man får med sig hem varje gång man handlar, det är också ett sätt att minska soporna och avfallet, berättar Tobias Jansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".