Andersbergs vårdcentral. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/SverigesRadio
1 av 2
Andersbergs vårdcentral. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/SverigesRadio
Mats Eriksson (M) är ganska säker på att ersättningssystemet för vårdvalet kommer att förändras. Foto Marie Sjöberg / Sveriges Radio
2 av 2
Mats Eriksson (M) är ganska säker på att ersättningssystemet för vårdvalet kommer att förändras. Foto Marie Sjöberg / Sveriges Radio

Minus på vårdcentral – politiker erkänner brister

"Nu tittar vi på vårdtyngden"
1:58 min

Systemet för hur mycket pengar de offentliga vårdcentralerna får fungerar inte när det gäller Andersbergs vårdcentral. Det konstaterar nu även länets högste sjukvårdspolitiker Mats Eriksson (M). 

Andersbergs vårdcentral går i år back med två miljoner kronor. Region Halland tittar nu på hur fler faktorer ska kunna vägas in för hur stor ersättning vårdcentralerna ska få framöver.

Totalt går regionens vårdcentraler back åtta miljoner kronor i år.

– Andersbergs vårdcentral har högre sjuklighet och vi har inte med graden av sjuklighet  i våra bedömningar i dag utan bara ålder på patienterna, säger Mats Eriksson (M), ordförande för Hälso och sjukvårdsstyrelsen på Region Halland. Han säger sig vara ganska säker på att det kommer att bli förändringar i systemet.

I sin översyn under nästa år ska regionen även titta på socioekonomiska faktorer och vilken vårdtyngd vårdcentralerna har.

De offentligt drivna vårdcentralerna i Halland får i dag ersättning enbart utifrån vilken ålder det är på patienterna man har listade. Små barn och personer över 65 betyder mer pengar för en vårdcentral eftersom dessa förväntas behöva mera vård. 

Majoriteten av patienterna vid Andersbergs vårdcentral tillhör inte dessa grupper, men har mycket tunga och komplexa vårdbehov.

Vårdcentralen på Andersberg har gått back i flera år, varför har ni inte redan ändrat i systemet?

– Vårdvalet är inte bara till för den vårdcentralen och sju år är en ganska kort tid i sammanhanget. Man måste vara helt trygg med de förändringar man ska göra innan de görs, menar Mats Eriksson.

Ytterligare en utmaning för regionen och länets kommuner blir att möta behovet från de asylsökanden som kommer till länet vad gäller både vård och kommunal service.

– Trycket från asylsökande kommer att öka och det måste vi också titta på hur vi ska organisera, avslutar Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".