Britt-Marie Johansson har sålt kläder på torget i Varberg sedan 80-talet. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Britt-Marie Johansson har sålt kläder på torget i Varberg sedan 80-talet. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Handlaren Britt-Marie: Förändra inte torget i Varberg

"Vilka nya tider? Ett torg är väl ett torg"
2:47 min

"Herregud, de har väl för lite att göra." Torghandlaren Britt-Marie i Varberg är en av dem som protesterar mot förändringarna som kommunen planerar på deras handelsplats.

Britt-Marie Johansson är en av de torghandlare som skrivit under en protestlista som ska lämnas in till kommunen. Men hon tror inte att det kommer att ge någonting alls.

– Om jag ska va riktigt ärlig, egentligen ingenting. För jag tror inte att de bryr sig. Herregud, de har väl för lite att göra. De måste hitta på nånting för att få tiden att gå.

Några av de sakerna som kan förändras:

- Brunnsparken, kyrkans tomt och torget ska hänga bättre ihop genom att "man tar ett helhetsgrepp". Ett exempel är att kyrkomuren ska få en trappa, så man kan gena över till brunnsparken.
- Träden som står runt torget ska inte skymma fasader och gatulivet.
- Det ska vara en damm på torget.
- Torghandeln, gatuköket och statyn ska flyttas.

Torghandlarna oroas nu för handelns framtid. När P4 Hallands reporter frågan torghandlaren Britt-Marie Johansson om varför torget är så viktigt, är svaret tydligt.

– Men snälla du. Det är ju en mötesplats för människor. Det är nåt socialt som alla har utbyte av, speciellt alla våra gamla. De kanske köper ett par trosor och sen står de och pratar en halvtimme om sina problem och sitt liv, säger Britt-Marie Johansson som säljer damunderkläder.

Finns det inte nåt positivt med att anpassa det till nya tider?

– Vilka nya tider? Ett torg är väl ett torg. Det är ju en mötesplats, det förändras väl inte från årtionde till årtionde. Folk har väl behov av att mötas och prata.

Men nya generationer kanske ser annorlunda på det här?

– Det tror jag inte, för barnbarnen följer med sin mormor och de har gått på torget sen de var nävastora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".