Stulen pekskärm ska ersättas av elev

"Skolan är alltid avgiftsfri"
1:50 min

Enligt kommunens policy ska en elev ersätta en pekskärmen som försvunnit då eleven varit oaktsam. Men Jan Nilsson som är It-utvecklare på barn och ungdomsförvaltningen i Halmstad och insatt i kommunens policyfrågor kring laptop och pekskärmar håller inte med.

– Det är en diskussion som får föras mellan rektor och vårdnashavare från fall till fall, skulle allt dra till sin spets så är skolan avgiftsfri och då får skolan stå för kostnaden, säger Jan Nilsson.

När en elev får låna exempelvis en pekskärm skriver föräldrarna på ett avtal där det bland annat står att om den skulle försvinna under studietiden då skickas en faktura som ska betalas. Men enligt Jan Nilsson är skolan avgiftsfri och om en faktura skulle bestridas så hade förmodligen skolan fått betala i alla fall. Men Rickard Mårtenlind, chef för barn och ungdomsförvaltningen i Halmstad håller inte med.

– I grunden har eleven fått datorn gratis så att så sätt är skolan avgiftsfri. Sedan så handlar det om ett anspråk som skolan gör på eleven eftersom denne har haft ett ansvar att hantera utrustningen, så det är en helt annan fråga om eleven varit oaktsam och tappat bort pekskärmen. Då blir man ersättningsskyldig.

– Om det finns familjer som har dålig ekonomi så är det en diskussion som får föras mellan familjen och rektorn, man får göra en överenskommelse om hur man ska hantera situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".