12-årige Eddie vill ha turistspårvagn. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
12-årige Eddie vill ha turistspårvagn. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Eddie, 12: Spårvagn till turister i Varberg

"Man kan göra en turistspårvagn"
0:43 min

12-årige Eddie tycker att Varbergs kommun borde fixa en spårvagn, och dessutom en lite finare turistvagn som kan locka folk till Varberg.

Håller du med 12-åringen om spårvagnsturismen?

I veckan berättade P4 Halland om medborgarförslaget att köra spårvagnar på den räls som blir överflödig när dubbelspåret och jänvägstunneln är färdig under Varberg.

Eddie nappade på idén men skulle vilja ta det ett steg längre, och skrev ett mejl till kommunstyrelsen:

– Då tänkte jag att man kan göra en turistspårvagn för turister som kommer till Varberg, förklarar 12-årige Eddie Carlstein.

Han har tänkt ut hur det skulle kunna gå till: En vagn längst bak som man har gjort lite snyggare både invändigt och utvändigt. Och en guide som berättar var man befinner sig.

– Man kanske vill se över havet och Apelviken kanske skulle vara roligt att åka till, säger Eddie.

Förslaget om en spårvagn i Varberg kommer från tågprojektören Stefan Nordström från Tvååker. Nu har han fått uppbackning av 12-årige Eddie. Så det återstår att se vad kommunen gör.

Läs mer: "Det är ju ett miljövänligt alternativ och på det här sättet skulle man kunna få till en bra lösning till en någorlunda rimlig kostnad, säger Stefan Nordström."

Det handlar om att använda de spår som finns och bygga till 4,5 kilometer till för att få en ringled runt stan. Det är det befintliga spåret som går från stationen ända ner till Södra Näs och även bort till industriområdet, den totala slingan blir ju dryga milen då.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".