EU pressar åkerier. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
EU pressar åkerier. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Lastbilsförare mår dåligt efter självmordskrockar

"Det går blixtsnabbt"
1:35 min

Det är svårt att se lösningar för att få ner självmorden på vägarna. Det tycker kollegahjälparen Lars "Hubbe" Hübinette från Kungsbacka.

Han jobbar på Haga Mölndal Lastbilscentral och åker ut för att hjälpa chauffören om det värsta skulle hända. Att ha ögonen öppna är viktigt säger han - men tror samtidigt inte att det går att få bort självmorden.

– Att fullständigt få stopp på det är nog svårt. Sen får man ju titta efter människor och djur som bilförare, men det går så fort. Det går blixtsnabbt, säger han.

Ungefär var tionde som dör på våra vägar har i själva fallet begått självmord. Det visar en ny rapport som trafikverket har tagit fram. Och nästan hälften av dessa gör det genom att ta hjälp av en lastbil. Det kan handla om att styra över på fel sida eller att slänga sig ut framför bilen.

Och förutom förlusten för de anhöriga drabbar det lastbilsförarna enormt.

– Den förare som råkar ut för det och är totalt oskyldig mår väldigt dåligt ändå, kanske rent av slutar köra. Det ligger i "vad kunde jag gjort, hur kunde jag undvikit det". Det kan vara bara en liten situation som gör att det rullar upp igen.

Men det finns saker som kan göras i preventivt syfte. Att siffrorna tagits fram är för att andra åtgärder krävs när det handlar om självmord. Det kan handla om vägräcken eller att se till att det inte finns några fasta objekt längs vägarna.

Kenneth Svensson, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket, säger att liv räddas om  självmordsförsök kan hindras. Nio av tio som blir stoppade tar nämligen inte livet av sig senare heller.

– Om man då kan försvåra den handlingen så är det inte alltid säkert att man utför den över huvud taget, därför måste man arbeta preventivt.

Har du tankar på självmord så finns det hjälp att få. Ring 112 eller nationella hjälplinjen 020-22 00 60.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".