Gekås Ullared
Varuhuset Gekås i Ullared.Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Gekås: Vi säljer inte nazistfigurer

"Symboler som används i Tyskland idag"
1:07 min


Ledningen för varuhuset Gekås i Ullared tillbakavisar uppgifterna om att det skulle finnas nazistsymboler på leksaker de säljer, men säger samtidigt att de ifrågasatta produkterna kommer att plockas bort.

Det är tidningen GT som skriver om en kund som slagit larm om figurer som liknar Gestaposoldater med märken som ser ut som nazisttecken i form av ett järnkors och en örn.

- Järnkorset är en av landets symboler och kom till långt före att NSDAP, alltså nazistpartiet, bildades. Det används än idag av den tyska krigsmakten, säger Boris Lennerhov, vd för Gekås till P4 Halland.

-Även örnen används av den tyska krigsmakten idag men den kan påminna om en nazistisk örn om man kopplar ihop det såhär, säger Boris Lennerhov.

Hur gör ni nu med produkten?

 - Vi slutar sälja den. Det är ju onödigt om människor går runt här och tror att vi säljer sådana produkter. Det är samma sak som produkter som kan vara drogrelaterade, ha kodnamn eller vara sexistiska. Klart vi inte kan sälja det, säger Boris Lennerhov.

Vad har ni för kontroller när ni plockar in nya produkter?

- Vi har väldigt tydliga regler för vad som gäller för olika symboler. Vi har en hel bok som bara berättar om bokstavskombinationer som kan vara stötande. Vi vet att vi är väldigt uppmärksammade och påpassade så vi måste sköta oss.  Annars är det inte okej, säger Boris Lennerhov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".