Förslaget innebär betydligt enklare uteserveringar. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Förslaget innebär betydligt enklare uteserveringar. Foto: Tomas Oneborg/TT

Varberg utan uteserveringar i sommar?

" Det blir en ekonomisk katastrof"
2:17 min

Bråket om uteserveringarna i Varberg eskalerar. Innerstadskrögarna hotar nu med att inte ha några uteserveringar alls till sommaren

Krögarna protesterar mot kommunförslaget om enklare tak och vindskydd. Kommunens förslag motiveras med att uteserveringarna bättre ska smälta in i den offentliga stadsmiljön.

Nu uppmanar krögareföreningen sina medlemmar att strunta i att sätta upp några uteserveringar även om det blir ett hårt ekonomiskt avbräck.

- Det blir en ekonomisk katastrof 2015 men det blir det även 2016 när de nya reglerna trätt i kraft och för all framtid, säger Magnus Palmqvist, ordförande i Krögareföreningen i Varberg.

Det är kommunens förslag att man inte längre ska få bygga in sina uteserveringar med fasta tak, höga väggar,  trädäck till golv och fasta markislösningar som fått innerstadskrögarna att gå i taket.

Krögarna pekar på den oberäkneliga väderleken under sommaren och menar att kommunens lösningar inte tar hänsyn till detta.  Förutom ett betydande avbräck för krogarna kan det även skada kommunen ekonomiskt. Varje år hyr krogarna gatumark för hundratusentals kronor till sina uteserveringar.

-Kommunen förlorar ekonomiskt på uthyrning av mark, de förlorar skattepengar på minskad omsättning på krogarna och de tappar arbetstillfällen då det blir färre anställda eftersom krogarna blir mindre till ytan, säger Magnus Palmqvist som nu efterlyser en dialog med kommunen så att båda parter kan bli nöjda.

Varbergsbon Kent Pettersson vill ha kvar uteserveringarna som de ser ut i dag.

- Så att man kan sitta ute, fast inne. Jag förstår faktiskt inte kommunen, säger han.

Sylvia och Tommy vill däremot har bort uteserveringarna.

- De tar för mycket plats i stan och man kan ju inte sitta på gatstenen och äta.

Lisbeth och Anna-Karin Hendberg vill ha kvar dagens uteserveringar.

- Så man slipper frysa och det ska inte blåsa på en när man sitter och äter.

Så uteserveringarna tar inte för mycket plats?

- Nej, absolut inte, säger de.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".