Julgran Foto: Helen Birch/Sveriges Radio
Foto: Helen Birch/Sveriges Radio

Vem har stulit tomten?

"Han är 160 cm lång så det är ingen liten tomte"
4:04 min

Tomten är försvunnen. I flera år har han vaktat en butik i Halmstad men igår under julskyltningen försvann han. Han har vitt skägg, är klädd i röd tomtedräkt, tomtemössa och har en säkerhetsnål som håller uppe byxorna. 


Hur vida tomten tröttnat på att just vara tomte är det ingen som vet. Men faktum kvarstår - han är borta. Vid försvinnandet var han klädd i tomtedräkt, tomtemössa och i byxlinningen sitter en säkerhetsnål för att han inte ska tappa byxorna. 

– Han försvann igår söndag mitt under julskyltningen i centrum. Det är en rejäl man på 160 cm som både kan dansa och sjunga, ingen man bara bär iväg sådär lätt, säger Fredrik Cederwall som äger tomten. 

Och det borde ju sett lite speciellt ut om någon kommit gående med en tomte under armen. För det är i stort sett uteslutet att tomten självmant valt att försvinna. 

– Visserligen kan han dansa och sjunga om han får lite el, men inte gå själv, säger Fredrik Cederwall. 

I väntan på tips som kan leda till att tomten återfinns får butiken i Halmstad klara sig utan tomte, men vi får hoppas att tomten hittar hem innan jul. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".