En varg tar en simtur i Nissan i höjd med Sennan  Foto: privat
En varg tar en simtur i Nissan i höjd med Sennan Foto: privat

Trots ett nej - förbered för vargen

"Vi kommer att bli berörda av varg"
2:01 min


Viltvårdsdelegationen i Halland vill inte ha någon bofast varg i Halland, det var beskedet till Naturvårdsverket nyligen. Men i praktiken är det beslutet redan överspelat. 

-Kommer det hit en vargfamilj kommer vi att få leva med den, det säger Martin Broberg, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Trots att Hallands viltvårdsdelegation nyligen sa nej till vargföryngring i länet, d v s att det stadigt ska bo en vargkull här, så låter sig vargen inte hindras av det. I sista hand är det Naturvårdsverket som bestämmer och i Hallands vargkolumn står det inte noll idag utan ett streck. Skulle en varg flytta in i länet så ändras siffran raskt till en etta av Naturvårdsverket.

- En varg som inte ställer till för mycket skada kommer att få stanna i i länet, säger Martin Broberg och pekar på att hela Sverige ses som vargens naturliga utbredningsområde.

Innebär det då att viltvårdsdelegationen har blivit överkörd?

- Ja,  på det sättet att den inte godkände ens en halv vargföryngring i länet, vilket var det lägsta vi på Länsstyrelsen kunde tänka oss, säger Martin Broberg.

 Det finns idag omkring 370 vargar i landet, flest i Värmland, Örebro och Dalarnas län och enligt riksdagsbeslut ska Sverige ha en livskraftig stam av varg. Naturvårdsverket vill se tre vargföryngringar i södra delen av landet och Länsstyrelsen i Halland ansåg att man kunde dela på en kull med ett annat län.  

Men i länets Viltförvaltningsdelegation, bestående av politiker, jägare, polis och naturvårdare sade  majoriteten nej med motivering att risken för vargskador måste utredas och ersättningar höjas.

Enligt Martin Broberg så kommer vi ändå att få vänja oss vid att ha varg i länet framöver. Något som vi måste förbereda oss på med t ex stabila fårstängsel, vakthundar och andra åtgärder.

- Jag tror att vi kommer att beröras av varg när den skaffar revir där det kan ingå delar av Halland. Förhoppningsvis i länsdelar där vi inte har så mycket tamdjur, säger Martin Broberg.

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".