Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen oro hos Varbergs kommun för Ringhals

Avvaktande i Varberg om kärnkraftbesked
1:56 min
Ann-Charlotte Stenkil, Varbergs kommun, och Mats Ladborn, Vattenfall. foto: Göran Frost/P4 Halland
Ann-Charlotte Stenkil, Varbergs kommun, och Mats Ladborn, Vattenfall. foto: Göran Frost/P4 Halland

Det luftades ingen oro, vare sig från Varbergs kommun eller Vattenfall, när de två parterna träffades i Varberg för att diskutera Vattenfalls beslut att lägga förberedelserna för eventuell nya kärnkraftreaktorer på is.

Vattenfall har redan gjort förberedelser vid Ringhals, en av Hallands största arbetsplatser, för att kunna bygga nytt.

Anledningen till mötet var beskedet från Vattenfall i förra veckan om att arbetet med att undersöka möjligheterna av att ersätta i första hand Ringhals ett, med en ny reaktor, eller någon annan energikälla, det arbetet läggs på is som följd av den nya regeringens inställning till kärnkraft.

För Varbergs kommun är Ringhals en mycket viktig anläggning, inte minst som den största arbetsplatsen i kommunen. Men nån tydlig ställning för Ringhals som en kärnkraftanläggning också i framtiden tar inte kommunstyrelsens moderata ordförande; Ann-Charlotte Stenkil:

– Det är viktigt att hålla koll på vilka möjligheter som finns. Kärnkraften har ju fungerat väldigt bra men det får utredas på sikt vad som passar bäst.

Både Ann-Charlotte Stenkil och oppositionsrådet Jana Nilsson, socialdemokraterna, har full förståelse för att Vattenfall nu gör på stället halt:

– Jag tycker det är helt naturligt att Vattenfall följer regeringen och dess signaler om kärnkraften. Men jag tror vi kommer se en väldig utveckling med nya energislag och jag tycker att Ringhals och Varbergs kommun ska vara långt fram i det arbetet. Släpp inte kärnkraften men se framåt!

Från Vattenfall säger Mats Ladborn förberedelserna som redan gjorts för ett nybygge vid Ringhals - möjligen då en ny kärnreaktor - när ettan stängs, de är inte bortkastade. Men på frågan om han helst vill se kärnkraft också framöver blir det ett pass:

– Den här frågan är känslig ur många perspektiv och vi bevhöver klart besked i god tid vad vi ska göra när kärnkraften fasas ut.

Vad ska då alla som arbetar på Ringhals, och alla de företag som jobbar åt Ringhals tro: Är det som händer nu första steget i en avveckling av kärnkraften - eller bara en uppehållande paus, Mats Ladborn:

– Ja, det återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".