Самоубийцы в Швеции - мужчины

Brist på beroendevård påverkar unga

Enhetschef: Väldigt frustrerande är det
1:29 min

Det saknas beroendevård i Halland och det ställer till det för socialtjänsten i Kungsbacka där ärendena om missbruk har mångdubblats på bara några år.

Martina Lundgren är enhetschef för ung öppenvård och säger att det får flera konsekvenser att det saknas beroendevård.

– Det är väldigt svårt för våra brukare att veta var ska man ta vägen även om man vill. Vi kan ju erbjuda samtal, men man kan behöva ha avgiftning för att tillgodogöra sig den. Det är svårt att bryta om det inte finns någon medicinsk hjälp att få, säger Martina Lundgren. 

I dag kan det ta flera veckor att få hjälp, för att det inte finns den här samverkan mellan de som har hand om missbruk - alltså de olika kommundelarna, psykiatrin och sjukvården i största allmänhet. I till exempel grannkommunerna Göteborg och Mölndal kan man få någon hjälp redan dag ett.

En annan konsekvens för ungdomarna i Kungsbacka är att fler måste omhändertas för att skickas till beroendekliniker långt ifrån Kungsbacka, eftersom det inte finns något i närheten, berättar Martina Lundgren. 

– Högst på min önskelista är en beroendevård i Halland där det finns slutenvård med avgiftning och abstinensbehandling men även samverkansmottagningar för ungdomar likt Göteborg.

För öppenvården i Kungsbacka är det uppenbart att det behövs mer vård i Halland.

– Sen är det ett arbete som pågår inom regionen för att jobba för att vi ska ha en helt annat struktur så det är på gång, men vi ligger långt efter Västra Götaland.

Är inte det frustrerande?
– Väldigt frustrerande är det, säger Marina Lundgren, enhetschef för ung öppenvård. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".