Ensam kvinna vid broräcke. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialen överhopad med ärenden om missbruk

Socialtjänsten: "Vanligare med droger"
2:14 min

Antalet ärenden hos socialtjänsten som har med barn och unga och missbruka att göra har skjutit i höjden.

På bara två år har det gått från 25 ärenden till hela 180 stycken. Eftersom det saknas platser för beroendevård i Halland har det blivit dyrt för socialtjänsten i Kungsbacka.

Kajsa Mattsson och Monica Svensson går i gymnasiet och tycker att det är uppenbart att drogandet har ökat.

– Det har blivit vanligare med droger tror jag, säger Monica Svensson och Kajsa fyller i.

– Det är inte skämmigt att prata om det.

Att narkotikaanvändandet verkar ha ökat märks hos socialtjänsten. På två år har det gått från 25 ärenden till hela 180 ärenden bara hittills i år, och då handlar det om ärenden som har med missbruk bland barn och unga att göra. De allra flesta handlar just om cannabis.

Ann Törnqvist är enhetschef för ungdomsenheten på socialtjänsten i Kungsbacka.

– Problematiken har blivit tyngre. Från förra sommaren 2013 har varit en stor ökning vad gäller narkotikamissbrukande ungdomar, en jätteökning, vilket också betyder att vi gjort fler institutionsplaceringar, säger Ann Törnqvist, enhetschef ungdomsenheten på socialtjänsten i Kungsbacka.

Fler unga i missbruk betyder alltså fler som blir omhändertagna och eftersom det saknas beroendevård i Halland så betyder det att fler blir omhändertagna av den anledningen också säger enhetschefen på Ung öppenvård, Martina Lundgren.

– Vi kan inte planera avgiftningar till exempel och det gör ju att man måste göra mer skyddsbedömningar i akuta lägen för att sjukvården har ingen vård att erbjuda som de är i behov av.

Det är brist på platser i hela landet för unga. Det betyder att det kan bli placeringar många mil bort. Förutom att man är långt hemifrån så springer kostnaderna hos socialtjänsten iväg. Kostnaderna har ökat med mer än 50 procent på bara ett år. Från 7,5 miljoner kronor till 11 miljoner kronor. Förutom kostnader blir det också ännu mer tid som tas från socialsekretarna på en enhet som redan har brist på socialsekreterare.

– Socialsekreterare får resa mycket mer, långa resor, vilket innebär mycket tid borta från kontoret och det ökar arbetsbelastningen på socialsekreterarna, säger Ann Törnqvist, enhetschef ungdomsenheten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".