Emil Arvidsson och Jonathan Elfström tycker att det är värdelöst att fler röker på. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Emil Arvidsson och Jonathan Elfström tycker att det är värdelöst att fler röker på. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

"Jättemånga som röker på i skolan"

"Värre och värre i Kungsbacka när det gäller droger"
2:32 min

Det har blivit mer accepterat bland unga i Kungsbacka att röka cannabis, enligt gymnasieungdomar. Och polis och socialtjänst har mångdubblat sina ärenden om unga och narkotika.

Vad tror du att det beror på att cannabis ökar bland ungdomar?

Jonathan Elfström och Emil Arvidsson går på Aranäsgymnasiet och är två av dem som tycker att det blivit vanligare.

– Det är jättemånga som röker på i skolan och så. Så tyckte inte jag att det var förr. Det har blivit värre och värre i Kungsbacka när det gäller droger. 

Sen när då? 

– Ett, två år kanske. Vissa går ju hur öppet som helst, vissa kan ju gå med det i handen. 

Det senaste året har rapporterna kommit ofta om narkotikapåverkade elever som polisen hämtat in från gymnasierna i Kungsbacka. Polisens ärenden med de som är under 21 år och som har med narkotika att göra har nästan fördubblats på ett par år.

Det måste inte betyda att det är fler som använder narkotika, utan polisen kan ju vara bättre på att hitta dem, men även socialtjänstens siffror styrker att det ökat.

Fritidsledaren Ulf Dohn på Aranäsgymnasiet säger att det har hänt mycket med inställningen till cannabis.

– Det blir mer och mer accepterat. Under lång tid tycker jag att det är stor skillnad och det är åt det hållet det hela tiden går. Förut var det mer tabubelagt, det var lite mer i smyg eller sånt gör man inte. Det finns fortfarande kvar, men det är mer accepterat, det är mer en axelryckning nu jämfört med förut, säger Ulf Dohn. 

Legalisering av cannabis har blivit en fråga som diskuteras på ett helt annat sätt idag än för några år sen. Stater i USA och hela länder legaliserar cannabis och liberala ungdomsförbundet vill göra detsamma i Sverige och det märks inte minst i kulturen. Det här sättet att prata, det påverkar säger Ulf Dohn.

– Det är mycket liberala vindar som blåser i drogdiskussionerna. 

Märks det här med? 

– Ja, det märks bland unga människor. Det blir en liberalare syn och att det är upp till individen att göra si eller så. 

Jag pratar med ett tiotal gymnasieungdomar och de säger samma sak, att det snackas på ett annat sätt. Flera säger att det är inte så stor grej så länge det är cannabis, spice till exempel är mycket farligare säger dem.

– De som röker cannabis, det är ett eget val, men jag anser inte det som lika stor grej. Jag kan tycka att så länge man är medveten om vad man gör och inte känner att man behöver testa tyngre grejer då är det personens egna val, säger en gymnasieelev som vi pratar med. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".