En man röker cannabis.
1 av 2
Foto: Felipe Dana/Scanpix.
Enhetschefen på Ung öppenvård är frustrerad. Foto; Jonna Burén / Sveriges Radio
2 av 2
Enhetschefen på Ung öppenvård är frustrerad. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Stort intresse för föräldragrupper om cannabis

"Ökat intresse från vuxna och föräldrar"
1:30 min

Intresset är stort för de föräldragrupper om cannabis som Ung öppenvård erbjuder Kungsbackaföräldrar. Så stort att alla inte ens har fått plats.

Annelie Stenberg på Ung öppenvård är den som haft utbildningarna under hösten.

– Vi har ju sett ett ökat intresse från vuxna och föräldrar om cannabis och spice eftersom missbruket har sjunkit i åldrarna de senaste åren. Många föräldrar är väldigt oroliga, säger Annelie Stenberg. 

Att narkotikaanvändandet har gått ner i åldrarna vittnar både polisen och Ung öppenvård om, de har 13-14-åringar som röker cannabis. Dessutom ökar ärendena hos både polisen och socialtjänsten som har just med barn och unga och cannabis att göra.

Jonathan Elfström går i gymnasiet och tycker att det har blivit vanligare att röka på bara de senaste åren.

– Jag har kompisar som har varit i de umgängena som jag har försökt få bort därifrån.

Vad säger man? 
– "Det är inget farligt, jag har bara prövat en gång blablabla." Men en gång blir fler gånger och det blir ett beroende och där är du fast. Det är ju så, säger Jonathan Elfström. 

Han och hans kompis Emil Arvidsson har en klar åsikt om vem som bör göra något.

– Föräldrar tycker jag, vissa föräldrar gör ett riktigt dåligt jobb. Ja, de rent ut sagt skiter i vad ungdomarna gör.

Tanken med cannbiskurserna är att försöka nå de som inte vanligtvis inte är hos socialtjänsten. Nu under hösten har ett 30-tal föräldrar varit med.

– Föräldrar säger att de ibland är oroliga för att de hör att de pratar väldigt liberalt om droger och vet inte hur de ska bemöta det. Sen är det också en del föräldrar som redan har barn som varit drogmissbrukare i flera år som känner sig lite maktlösa att de inte har verktyg, säger Annelie Stenberg. 

På kurserna har de bland annat förelsäningar och sett film om vilka skador man kan få av cannabis för att kunna bemöta en mer liberal inställning till drogerna och man har också fått tips.

– Man behöver också prata med sina barn om hur man ska prata med sina barn om hur de själva tänker kring droger och framför allt alkohol också. Man testar säkert inte droger om man inte testat alkohol innan, eller cigaretter. Det tycker jag verkligen att man ska se upp med, finns det tendenser att man testar cigaretter i 12-13-årsåldern så ska man stoppa det, för det finns en stark koppling.

Det är många föräldrar som inte har fått plats på kurserna, och nu ska de fortsätta ha liknande träffar till våren. Och att få dit föräldrar som inte vanligtvis är hos socialtjänsten är viktigt säger Annelie Stenberg.

– I den här kommunen så finns det nån slags "vi vill inte visa att vi har problem" och då kan det också vara känsligt att komma till socialtjänsten, men jag tror att de har förstått att det är inte bara någon som kommer från någon familj där hemförhållanden inte fungerar utan det här sprider sig som en löpeld

Och det vinner över att man inte vill visa upp att man kanske har problem? 
– Ja. Jag tror att nu börjar det luckras upp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".