En man röker cannabis.
Foto: Felipe Dana/TT

Unga får vänta på missbrukshjälp i Kungsbacka

"Det tar för lång tid"
1:57 min

Det kan ta upp till flera veckor innan ungdomar som misstänks använda droger får komma till ett första samtal i Kungsbacka.

Det här är ett jätteproblem, enligt Annelie Stenberg som jobbar på Ung öppenvård.

– Det tar för lång tid. Ungdomar lever för mycket för dagen, säger Annelie Stenberg. 

Det här är en bild som delas av andra inom kommunen men det är inget som går att lösa i en handvändning. Det handlar om rättssäkerhet, myndigheterna måste utreda om ungdomen ifråga ska få stöd och hjälp och se till att det blir rätt insatser. Sedan ska det kunna överklagas.

Men det är stor skillnad jämfört med andra kommuner i närheten. I både Mölndal och Göteborg går det att få vård och stöd från dag ett. Det är möjligt för att det är uppbyggt på ett annat sätt där och Annelie Stenberg tycker att det borde gå att hitta sådana lösningar i Kungsbacka också.

– Det borde inte behöva vara ett problem om det finns ett samarbete.

Barn och Ungdomsenheten i socialtjänsten är hårt belastad och det gör att utredningstiderna dröjer. Det handlar också om att det saknas beroendevård i Halland och det är ett stort problem, tycker enhetschefen för Ung öppenvård Martina Lundgren.

– I många andra län, tittar vi på Göteborg så har vi en samverkansmottagning där man kommer rätt in och då har man också sjukvården med där. Då ser det annorlunda ut och då finns det en medicinsk bedömning också kring de här ungdomarna som vi inte har, vi är ju socionomer. 

Är inte det ett problem att det saknas här då?
– Det är det största problemet att vi inte har någon beroendevård i Halland. Tyvärr, säger Martina Lundgren.

För föräldrarna som får veta att de måste vänta flera veckor är det en stor frustration, säger Annelie Stenberg som arbetar just med familjer. 

– Man hamnar ju i en kris när man upptäcker att ens barn drogar. Det behöver man ju ha hjälp med inom en vecka, inte om sex veckor.

I slutändan handlar det så klart om barnen och ungdomarna som inte får vård direkt.

– Det finns alldeles för många ungdomar som vill göra en förändring men stoppas av att det inte finns några vägar. De stoppas av systemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".